'Investering in de toekomst'

Vitens leent 150 miljoen voor schoon drinkwater, veel meer geld nodig

05 augustus 2020 16:52 Aangepast: 05 augustus 2020 16:56
Een medewerker van Vitens in het waterpompstation in Leidsche Rijn Beeld © ANP

Drinkwaterbedrijf Vitens krijgt een lening van 150 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Daarmee moeten de drinkwatervoorzieningen van het bedrijf toekomstbestendig worden gemaakt, zegt bestuurder Marike Bonhof. Om dat mogelijk te maken is er nog veel meer geld nodig.

In de komende tien jaar wil Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, jaarlijks 200 miljoen euro investeren. Het bedrijf voorziet zo'n 5,8 miljoen mensen in Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht van drinkwater.

"We zien de komende jaren een aantal dingen op ons afkomen waarop we moeten inspelen", zegt Bonhof tegen RTL Z. De Nederlandse bevolking groeit, er komen dus meer watergebruikers bij en tot voor kort was er sprake van economische groei. Ook dat zorgt uiteindelijk voor meer vraag naar water.

Schoon en beschikbaar

Dat water moet schoon zijn en beschikbaar en dat is veel werk, zegt ze. "We vinden bijvoorbeeld steeds meer stoffen in ons water die er niet in horen. Die halen we eruit."

Tel daar klimaatverandering bij op: drogere zomers en nattere winters. "Dat vraagt om aanpassingen", zegt Bonhof. Er moet worden bekeken of de installaties nog wel op de juiste plekken staan. Ook wordt er gewerkt aan het opvangen en vasthouden van water. "We kunnen het infiltreren in de grond, om het grondwater aan te vullen en later weer te gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwembadjes volop verkocht: 'Laat 'm niet steeds leeglopen' 

Cyberbeveiliging

Ook is er geld nodig om de computersystemen van Vitens te beveiligen. "Het gaat dan vooral over onze productielocaties en bijvoorbeeld de pompen. Die kunnen wij op afstand besturen, maar die moeten we ook goed blijven beveiligen tegen cybercriminelen."

Tot slot noemt Bonhof de waterleidingen: een deel is van vlak na de Tweede Wereldoorlog en zo langzamerhand aan vervanging toe. "Onze investeringsbehoefte groeit. We willen het graag zelf financieren als bedrijf, maar dat lukt niet."

Vitens mag niet te veel winst maken

Dat zit zo: Vitens is een monopolist als het gaat om de watervoorziening in de gebieden waar het actief is. Daarom mag het bedrijf van de overheid niet te veel winst maken. "De tarieven die we vragen voor het water mogen maar beperkt omhoog. Daarom moeten we geld lenen om voldoende investeringen te kunnen doen", aldus Bonhof.

Vitens leent het geld bij verschillende banken, er is volgens de bestuurder voldoende geld om te doen wat nodig is om drinkwater schoon en beschikbaar te houden. Wel noemt ze de tariefbeperking een grote belemmering voor het functioneren van haar bedrijf. "We kunnen ook niet te veel lenen, want dat is een risico voor onze financiële gezondheid."

Betaalbaar water

Bonhof pleit voor versoepeling van de regels voor de tarieven, zodat die een klein beetje omhoog kunnen. Dat betekent dat water duurder wordt voor de consument. "Maar het blijft betaalbaar", zegt Bonhof. Door nu aanpassingen te doen wil ze dat garanderen.

"Vitens levert het goedkoopste drinkwater van Nederland en we sturen op zo laag mogelijk operationele kosten." Toch is meer geld nodig, omdat de investeringsbehoefte groter is dan de besparingen die hiermee worden bereikt, aldus Bonhof. 

Er is veel nodig

Volgens de bestuurder beseft niet iedereen hoeveel er daadwerkelijk nodig is voor schoon drinkwater. Mensen mogen daar ook een bijdrage aan doen: we moeten zuinig zijn met en op ons water.

"Het klimaat hebben we natuurlijk niet geheel in de hand", zegt Bonhof. "Maar we kunnen veel in Nederland. Daarin moeten we investeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder water uit de kraan in delen Nederland: 'Geen zwembadjes vullen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van