Ga naar de inhoud
Personeel krijgt cadeaubon

Coronabonus AH niet naar vakkenvuller, wel naar de aandeelhouder

Supermarktmedewerkers kregen als bonus een cadeaubon

Bij AholdDelhaize gaat de coronabonus naar de aandeelhouder, blijkt uit de presentatie van de halfjaarcijfers. Het supermarktconcern gaf het Nederlandse personeel eerder een cadeaubon van 25 euro voor het harde werken in coronatijd, in plaats van de 500 euro bonus die eerder werd geopperd door de vakbonden.

De aandeelhouder komt er een stuk beter vanaf met een verhoging van het interimdividend met 20 cent per aandeel, een uitkering die 67 procent hoger is dan normaal zou worden uitgekeerd. 

De houders van de 1,1 miljard aandelen AholdDelhaize kunnen zo 220 miljoen euro extra dividend tegemoet zien. Als datzelfde bedrag verdeeld was onder de 380.000 personeelsleden die het supermarktbedrijf wereldwijd heeft, dan hadden ze zo'n 580 euro per persoon kunnen incasseren.

"Het is steeds minder uit te leggen" 

CNV-bestuurder Jacqueline Twerda vindt het schrijnend. "Het is aan de werknemers steeds minder uit te leggen waarom aandeelhouders er 67 procent dividend bij krijgen", zegt ze. "Ondertussen krijgen zij die middenin de coronacrisis al dat toiletpapier bijvulden, vrijwel niets."

De cadeaubon, die het personeel mag besteden bij AholdDelhaize-dochter Bol.com, stelt volgens Twerda niks voor. Ze noemt het 'een middelvinger' naar het personeel. Het staat volgens haar niet in verhouding tot de extra omzet die ze draaiden.

Albert
Lees ook:
Albert Heijn-winkel manipuleert foto van eerbetoon aan vakkenvullers

Eenmalige bonus of loonsverhoging

"Het zou charmant zijn als Ahold die 67 procent bonus ook aan het personeel zou geven. Door de cao met een halfjaar te verlengen met een loonsverhoging of eenmalige bonus. Dan kijken we daarna wel naar de andere zaken die onderhandeld moeten worden. Maar dan heeft het personeel nu in elk geval extra geld", aldus de bestuurder.

Ook vakbond FNV zegt voor een eerlijke verdeling van de opbrengsten te zijn. "We feliciteren de club met omzetstijging net zoals dat geldt voor andere formules. Maar keerzijde is dat het veel eerlijker verdeeld moet worden", zegt Michiel Al, die namens FNV onderhandelt over supermarkt-cao's. 

"Dat geld moet terechtkomen waar het hoort", vindt hij. En dat is niet bij de aandeelhouder die volgens Al niets deed en lui achterover kon hangen in zijn stoel. Dat geld moet naar de mensen met een vitaal beroep die de tent openhielden, zegt hij. 

Ahold
Lees ook:
Ahold valt tegen in de VS, maar Albert Heijn en Bol.com maken dat goed

Winstdelingsuitkering

Volgens AholdDelhaize profiteren de vakkenvullers wel degelijk van de goede resultaten, omdat de medewerkers in aanmerking komen voor een winstdelingsuitkering op jaarbasis. "Dat gaat om alle medewerkers die onder contract staan, van de vakkenvuller tot de teamleider," zegt woordvoerder Maarten van Tartwijk.  

Hoe de medewerkers voor hun harde werk worden beloond verschilt volgens de woordvoerder per markt. Zo kregen de medewerkers van de Belgische supermarkt Delhaize 500 euro dat ze konden besteden aan kortingen en maaltijdcheques. 

Wat voor bedrag de vakkenvullers op hun rekening kunnen bijschrijven, kan Van Tartwijk niet precies zeggen. "Het hangt af van het aantal gewerkte uren en de functie. Maar het minimum is 45 procent van een maandsalaris, het maximum 130 procent."

Een 20-jarige vakkenvuller verdient voor 40 uur in de week 1238 euro bruto. De winstdelingsuitkering wordt voor een deel eind december uitgekeerd, in maart 2021 volgt de rest. Aandeelhouders kunnen het interimdividend 27 augustus verwachten.