Lichte aanpak

Zweedse economie krijgt hardste klap ooit tijdens coronapiek

05 augustus 2020 11:58 Aangepast: 05 augustus 2020 12:04
Een vrouw in een bushokje met afstandsbord in Stockholm. Beeld © AP

De losse corona-aanpak van Zweden heeft niet kunnen voorkomen dat het land de ergste economische klap sinds het begin van de metingen heeft doorgemaakt. De economie kromp met 8,6 procent in het tweede kwartaal, in vergelijking tot de eerste drie maanden van dit jaar.

Toch is de klap die de Zweedse economie kreeg minder hard vergeleken met de krimp in andere Europese landen.

Duitsland (min 10,1 procent), Frankrijk (min 13,8 procent) Italië (min 12,4 procent), Spanje (min 18,5 procent) en Portugal (min 14,1 procent) hadden allemaal een veel strengere corona-aanpak dan Zweden en deden het economisch gezien slechter in het tweede kwartaal.

Lichte aanpak 

Scholen, kappers, cafés en restaurants mochten in tegenstelling tot andere Europese landen in Zweden gewoon openblijven. De regering van het land legde de verantwoordelijkheid voor het stoppen van de verspreiding van het virus zo grotendeels in handen van het gezond verstand van het volk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Corona in Zweden betekent gewoon naar het café: 'Problemen nu onder ogen zien'

Te vroeg voor conclusies

Grote vraag is nu of deze aanpak heeft gewerkt en de juiste is geweest. "De jury is daar nog niet over uit", zegt Robert Bergqvist, hoofdeconoom bij de Zweedse SEB-bank op Twitter. 

Volgens hem moet daarvoor gekeken worden naar hoe de economie zich in het tweede halfjaar herstelt. De SEB rekent nu op een plus van 2 procent, waar het eerder uitging van een min van 5 procent. 

5747 doden 

Ondertussen zijn er volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Zweden 5747 mensen gestorven aan corona. Dat komt neer op 56 doden per 100.000 inwoners. 

Ter vergelijking: in Nederland waar we een iets strengere aanpak hadden dan in Zweden zijn 6140 mensen overleden aan corona. Dat zijn 36 doden per 100.000 inwoners. 

De Zweedse cijfers zijn vergelijkbaar met die van Italië (58 doden per 100.000) en Spanje (61 doden per 100.00), waar de coronamaatregelen veel strenger waren maar de economie veel harder werd geraakt. 

Relatief veel doden in Zweden

Duitsland deed het daarentegen veel beter. Mede door de coranamaatregelen kromp de economie met ruim 10 procent, maar per 100.000 inwoners overleden maar 11 mensen aan corona. 

Ook in vergelijking met andere Scandinavische landen zijn er relatief veel meer doden gevallen in Zweden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Eigenzinnige Zweedse aanpak van coronacrisis lijkt volledig mislukt

Niet immuun voor Covid

De sterke krimp van de Zweedse economie in het tweede kwartaal bevestigt dat het niet immuun is geweest voor Covid, ondanks de lichte aanpak van de regering, zegt David Oxley, senior econoom bij Capital Economics tegen Bloomberg. "Desalniettemin bevindt de economische crisis in de eerste helft van het jaar zich in een totaal andere klasse dan de horrorshows elders in Europa."

De Zweedse regering heeft altijd volgehouden dat de lichte aanpak niet bedoeld was om de economie te sparen. En premier Stefan Löfven heeft toegegeven dat de overheid meer had moeten testen en meer had moeten doen om ouderen te beschermen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van