Herstel verwacht

Economie Frankrijk hard geraakt door coronarisis: min 13,8%

31 juli 2020 09:14
Lege straten in Parijs. Beeld © ANP

De economie van Frankrijk wordt hard geraakt door de coronacrisis. In het tweede kwartaal noteerde het nationale statistiekbureau een krimp van 13,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De Fransen doen het daarmee slechter dan de Belgen, Duitsers en Amerikanen.

Economen hadden met een min van ruim 15 procent wel gerekend minder goede cijfers. Vergeleken met een jaar eerder, kromp de Franse economie met 19 procent.

Herstel 

In het eerste kwartaal kromp de economie van Frankrijk al met een kleine 6 procent. Voor het derde kwartaal wordt gerekend op betere cijfers, door een versoepeling van de lockdownmaatregelen zal de economie zich naar verwachting herstellen.

De grens naar Frankrijk is open, wel geldt voor reizigers dat er risico’s zijn. Sinds 20 juli is er in het land ook een mondkapjesplicht in winkels en andere overdekte openbare gelegenheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campingondernemers in Frankrijk: 'Eigen sanitair is nu groot voordeel'

Harder geraakt

Frankrijk is harder geraakt door de pandemie dan buurlanden België en Duitsland, daar kromp de economie in het tweede kwartaal met respectievelijk 12,2 en 10,1 procent.

Het is de sterkste krimp voor Duitsland sinds het begin van de metingen in 1970. En dat cijfer viel wel slechter uit dan verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dreun voor economie van onze buurlanden: Duitsland min 10 procent

Nederland: nog geen cijfers

Van Nederland zijn over het tweede kwartaal nog geen cijfers bekend. In het eerste kwartaal kromp de economie met 1,5 procent, meldde het CBS eerder.

Over het hele jaar zal de Nederlandse economie met 6,4 procent krimpen, schatte De Nederlandsche Bank (DNB) in juni.

VS: grootste krimp ooit

De Verenigde Staten noteerden deze week de grootste krimp ooit. Het gaat om een krimp van 9,5 procent in het tweede kwartaal.

Een lockdown, veel doden en Democraten en Republikeinen die bakkeleien over een goede aanpak zorgen ervoor dat de Amerikaanse economie harde klappen krijgt.

Spanje en Italië 

Vandaag komen er ook cijfers over de economieën van Spanje, Italië, de eurozone en de EU in het tweede kwartaal. Ook hier worden scherpe dalingen voorspeld als gevolg van de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse economie krijgt hardste klap ooit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van