Korten of niet?

Licht herstel voor pensioenfondsen, maar zorgen blijven

28 juli 2020 14:00 Aangepast: 28 juli 2020 14:08
Beeld © ANP

De Nederlandse pensioenfondsen hebben weer meer geld in kas. Na een superslecht eerste kwartaal steeg het vermogen in het tweede kwartaal met 106 miljard euro naar 1556 miljard. Gemiddeld staan de fondsen er nu zo goed voor, dat ze bij een gelijkblijvende situatie niet zouden hoeven te korten. Toch blijven de zorgen bestaan.

Er werd in het tweede kwartaal ook meer uitgegeven, maar minder dan er binnenkwam. Daardoor steeg de dekkingsgraad. Die lag in het tweede kwartaal volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) gemiddeld op 92,9 procent.

Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen 93 cent in kas hadden. Daarmee zouden ze voldoen aan de tijdelijk versoepelde minimumgrens van de overheid. Die staat op 90 procent.

Als de graadmeter daar eind van dit jaar onder zit, moet er gekort worden. Dat betekent dat de pensioenen van Nederlanders bij fondsen met een te lage dekkingsgraad verlaagd gaan worden.

Beurs draait prima 

De pensioenfondsen hebben nu weer voorzichtig wat te vieren omdat de financiële markten zich licht herstelden van de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenfondsen verliezen miljarden door coronavirus: kortingen op de loer

Te weinig geld

Eind juni bleek dat onder meer ambtenarenfonds ABP, metaalfonds PMT en zorgfonds PFZW het nog moeilijk hadden in het tweede kwartaal. De dekkingsgraden daalden tot onder de 90 procent

ABP had per eind juni voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen slechts zo'n 85 cent in kas. Bij PFZW ging het om een kleine 86 cent, oftewel een dekkingsgraad van bijna 86 procent. PMT voldeed met ruim 89 procent ook nog niet aan de tijdelijk versoepelde minimumgrens van de overheid. 

Kans op korten blijft 

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool zei eerder deze maand dat de kans op een korting bij haar fonds reëel is. "Maar of dat echt gaat gebeuren hangt af van de ontwikkeling van de economie en vooral van de rente in de komende zes maanden. Uiteindelijk bepaalt de dekkingsgraad van eind december of de pensioenen gelijk blijven of dalen", zei ze.

Directeur Peter Borgdorff van PFZW noemde het een zorg dat de dekkingsgraad bij zijn fonds op dit moment nog niet hoog genoeg is. "De kans op verlaging van pensioenen in 2021 blijft daarmee aanzienlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van