Lokkertjes voor twijfelaars

Last minute naar de zon? Vliegtickets naar populaire bestemmingen fors goedkoper

24 juli 2020 05:49 Aangepast: 24 juli 2020 09:38
Toeristen op het strand van het Spaanse eiland Ibiza. Beeld © ANP

Mensen die het aandurven om in augustus een vliegreis naar de zon te boeken zijn aanzienlijk goedkoper uit dan vorig jaar. De prijzen voor vliegtickets naar populaire Europese bestemmingen zijn voor die maand tot wel 76 procent lager.

Luchtvaartmaatschappijen moeten door de coronacrisis stevig concurreren om iedere klant. Dat leidt in sommige gevallen tot bodemprijzen.

Zo ook bij bestemmingen die favoriet zijn voor Nederlandse vakantiegangers, blijkt uit onderzoek van ticketvergelijker Skyscanner in opdracht van RTL Z.

Lokkertjes voor de twijfelaar

Zo kost een retourtje Ibiza voor augustus gemiddeld 85 euro. Dat is ruim 58 procent minder dan een jaar geleden, toen een ticket 206 euro kostte. Een retourvlucht naar de Griekse hoofdstad Athene is met gemiddeld 66 euro liefst 65 procent goedkoper dan vorig jaar (192 euro) en de gemiddelde retourprijs naar Milaan is liefst 76 procent gedaald, van 124 naar 29 euro.

Het zijn lokkertjes om de twijfelende reiziger over de streep te trekken, aangezien reizen naar veel landen weer mag. "Nu Nederlandse reizigers beginnen te acclimatiseren aan de nieuwe norm, blijven we extreem concurrerende vliegtarieven zien", zegt directeur Stella Penso van Skyscanner.

Ze vervolgt: "Reisaanbieders willen boekingen stimuleren en zijn vaker flexibel als het gaat om het wijzigen van tickets als reisadviezen van bestemmingen veranderen."

Opleving besmettingen

Reizigers die het zich kunnen veroorloven om laat te boeken deze zomervakantie, zijn daarmee voordelig uit. Dat geldt ook voor bestemmingen die dichterbij Nederland liggen, zoals Londen. Een vliegticket naar de Britse hoofdstad voor augustus kost gemiddeld 38 euro, 60 procent goedkoper dan de 97 euro van een jaar geleden.

Skyscanner verwacht een groei van het aantal boekingen van Nederlandse vakantieganger naar Europese zomerfavorieten zoals Ibiza, Mallorca, Athene en Nice. Al is dat volgens de ticketvergelijker afhankelijk van de internationale reisbeperkingen.

Gezien de recente oplevingen van coronabesmettingen in onder meer Frankrijk, Duitsland en België is er een reële kans op nieuwe reisrestricties. Uit een rondgang van RTL bleek eerder vandaag dat wie op het allerlaatste moment in eigen land op vakantie wil, flink in de buidel moet tasten en weinig keuze overheeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snel nog op vakantie? Bijna niets vrij en een gevulde portemonnee nodig

Gevecht om de klant

Begin vorige maand bleek uit data van prijsvergelijker Travix al dat het gevecht om de klant weer was begonnen. Retourtickets die tussen 1 mei en 4 juni werden geboekt bleken toen gemiddeld 17 procent goedkoper dan vorig jaar.

Vooral na de persconferentie van premier Rutte op 3 juni, waarin hij zei dat Nederlanders weer op vakantie kunnen, gingen bezoekersaantallen op websites van prijsvergelijkers weer flink omhoog. De prijzen die zij daar aantroffen zijn volgens regeringspartijen D66 en ChristenUnie te laag. Zij pleiten voor minimumprijzen voor vliegtickets.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van