Economie

Horecabranche over nieuwe besmettingen: 'Niet te wijten aan heropening horeca'

22 juli 2020 13:06 Aangepast: 22 juli 2020 17:42
Café De Kleine Beurs in Hillegom werd gesloten wegens een corona-uitbraak. Beeld © ANP

De toename van coronabesmettingen is voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geen reden om het kort geding tegen de overheid af te blazen. De rechtszaak om de regels te versoepelen dient morgen. Volgens KHN zijn besmettingen in de horeca 'geen trend'.

Het kort geding is volgens de horecabranche de enige manier om de branche te redden en te voorkomen dat horecabedrijven massaal failliet gaan. 

'Meten met twee maten'

Volgens KHN zijn de regels voor de horeca te streng. De brancheorganisatie wil vooral afdwingen dat vrienden weer samen aan een tafel kunnen zitten, aangezien zij bijvoorbeeld ook samen in een auto of aan de keukentafel mogen zitten.

In de horeca mogen nu maar twee mensen binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel zitten, zowel binnen als buiten. Dat is meten met twee maten, vindt KHN.

Maar verdere versoepeling staat onder druk nu de afgelopen dagen het aantal besmettingen weer toeneemt in Nederland. Ook in buurlanden België en Duitsland stijgt het aantal coronapatiënten. Daarbij was er een uitbraak in Hillegom (Zuid-Holland) waar 23 besmettingen werden gelinkt aan een café in het centrum, dat inmiddels gesloten is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-uitbraak in Hillegom: al 23 besmettingen gelinkt aan bruin café

'Logisch gevolg'

Bij de nieuwe besmettingen alleen wijzen naar de horeca vindt KNH niet terecht.

"We zien dit op enkele plekken, lokaal, gebeuren en helaas soms ook in de horeca. Maar de toename van het aantal besmettingen is natuurlijk niet te wijten aan het feit dat de horeca weer open is", zegt een KHN-woordvoerder tegen RTL Z. "Het is een logisch gevolg van de algehele versoepelingen in vrijwel alle sectoren."

KHN wijst erop dat meer mensen eropuit gaan en samenkomen. "Een logische ontwikkeling als men kijkt naar het straatbeeld en de vrijheden die inmiddels zijn toegestaan. Het feit dat er enkele besmettingen in de horeca hebben plaatsgevonden, maakt het nog geen trend", aldus de zegsvrouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: 'zorgelijke stijging', aantal nieuwe coronabesmettingen bijna verdubbeld

KHN roept leden op er alles aan te doen om de veiligheidsmaatregelen te hanteren. "Elke besmetting is er een te veel. Wij nemen ook onze verantwoordelijkheid: overvolle cafés zijn en blijven uit den boze."

Het kort geding is op donderdagochtend om 11.00 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van