Ga naar de inhoud
5G

5G-veiling levert schatkist veel meer op dan verwacht

Beeld © AFP

De Nederlandse overheid heeft met de veiling van het 5G-netwerk 1,2 miljard euro opgehaald. Veel meer dan gedacht. KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo zijn de kopers geworden.

20
5G versus WiFi
20 keer sneller dan WiFi: zo snel is 5G

5G later dit jaar werkend

Eind dit jaar moet Nederland een werkend 5G-netwerk hebben. Het netwerk is er bijna klaar voor en deze zomer worden de eerste frequenties geveild. 

Om te kunnen bellen en data te versturen en ontvangen, moet je smartphone een verbinding maken met een zendmast. De telefoon en de zendmasten communiceren via radiogolven op bepaalde frequenties met elkaar. Die frequenties bevinden zich op verschillende frequentiebanden.

In de Europese Unie worden straks meerdere frequentiebanden gebruikt voor 5G. De drie frequentiebanden worden apart geveild en hebben hun eigen nut. Op iedere frequentieband worden meerdere frequenties geveild.

5G: dit brengt het ons

04:11

Minder dan vorige veiling

Staatssecretaris Keijzer wilde minimaal 900 miljoen euro ophalen met deze veiling. Bij de vorige veiling, die van de 4G-frequenties, werd in 2012 een bedrag opgehaald van maar liefst 3,8 miljard euro. Dat was al fors meer dan de veiling van 3G. In 2000 werd er toen 2,7 miljard euro opgehaald.

Naast de minimale opbrengst (en het minimaal aantal aanbieders) was er nog een eis van Keijzer. Zo moet uiteindelijk minimaal 98 procent van Nederland dekking hebben met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 100 megabit per seconde.

Veiling
Alles over de veiling
Veiling Nederlandse 5G-frequenties start op 29 juni