Boekhoudschandaal Wirecard

Iedereen zoekt de mysterieuze directeur Marsalek, maar wie is hij?

20 juli 2020 20:23 Aangepast: 21 juli 2020 10:30
De op de vlucht geslagen 40-jarige Jan Marsalek was tot voor kort operationeel directeur van Wirecard. Beeld © Wirecard

Het net sluit zich langzaam rond de voortvluchtige Jan Marsalek. Hij is de spin in het web van de pijnlijke affaire bij beursbedrijf Wirecard, tot voor kort nog de trots van Duitsland. Maar wie is deze mysterieuze Oostenrijker die banden zou hebben met meerdere spionagediensten?

Beetje bij beetje wordt meer onthuld over de handel en wandel van de 40-jarige Marsalek. Het bedrijf dat hij operationeel leidde, Wirecard, is verwikkeld in een groot boekhoudschandaal en staat op de rand van een faillissement. Zelf sloeg hij na een smoes tegen collega's op de vlucht.

Allereerst: Wirecard? Nog nooit van gehoord.

Dat is niet gek. Het bedrijf opereert grotendeels op de achtergrond. Wirecard verwerkt namelijk betalingen voor andere bedrijven. Dat begon twintig jaar geleden voor dubieuze gok- en pornowebsites, maar later kreeg het ook onder meer KLM, Ikea, Aldi en Lidl als klant, net als veel webwinkels.

Het betaalbedrijf was nog maar kortgeleden een Duits succesverhaal en een lieveling op de beurs in Frankfurt. Ieder jaar bleef het maar groeien en meer winst maken. Tot de zeepbel vorige maand uiteenspatte: liefst 1,9 miljard euro van het bedrijf was 'zoek'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Invallen bij panden betalingsverwerker Wirecard

Hoe kan een publiek bedrijf zoveel geld kwijt zijn?

Eerst werd nog beweerd dat het op bankrekeningen in Azië stond, maar dat bleek een verzinsel. Tot het bedrijf op 22 juni bekende dat het geld vermoedelijk nooit heeft bestaan. Het bedrijf stortte vrijwel direct in en niet veel later gaf topman Markus Braun - na nog even een nachtje in een vijfsterrenhotel te slapen - zich aan bij de politie.

Maar daarmee is de fraudezaak nog lang niet klaar. Ook de Duitse toezichthouder en accountants van het bedrijf liggen zwaar onder vuur. Want hoe kon iedereen zo verblind zijn door het zogenaamde succes van Wirecard? Alleen Dan McCrum, een Britse journalist en oud-bankier, trok al tijden aan de bel. Maar hij was al die tijd een roepende in de woestijn en werd van alle kanten persoonlijk aangevallen.

Topman Braun is onder borgtocht vrijgelaten voor 5 miljoen euro. Topman Braun is onder borgtocht vrijgelaten voor 5 miljoen euro.

Maar wie is dan Jan Marsalek?

Hij was de tweede man van Wirecard. De Oostenrijker was sinds 2010 de operationeel directeur en was ook de baas van de Aziatische tak van het bedrijf.

Op 18 juni werd hij samen met de rest van het management ontslagen. Tegen zijn collega's vertelde hij dat hij naar Filipijnen ging om de verdwenen miljarden te zoeken en zijn onschuld te bewijzen. Maar daar is hij nooit aangekomen. Eind juni was Marsalek spoorloos en de klopjacht op hem begon.

Het vermoedelijke huis van Marsalek in München. Het vermoedelijke huis van Marsalek in München.

Wat heeft deze klopjacht opgeleverd?

Afgelopen weekend ontdekte Bellingcat - het onderzoekscollectief dat we in Nederland kennen van onthullingen van de MH17-ramp - waar Marsalek naartoe is gevlucht.

Hij blijkt met een privévliegtuig naar Wit-Rusland te zijn gevlogen en zou zich nu schuil houden in een woonhuis in Rusland, onthulde Bellingcat samen met onderzoeksjournalisten van Der Spiegel en The Insider.

Maar het wordt nog ingewikkelder. Er zijn verdenkingen dat Marsalek samenwerkt met de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Hij zou 'aanzienlijke bedragen' in bitcoin hebben overgemaakt naar Rusland vanuit Dubai, schreef de Duitse krant Handelsblatt zondag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Duitse minister van Financiën Scholz wist af van marktmanipulatie Wirecard'

Wie zitten er nu achter Marsalek aan?

Justitie in Duitsland, Oostenrijk, Amerika en Singapore hebben de jacht op hem geopend. Sindsdien zijn er steeds nieuwe onthullingen over de gevluchte Wirecard-directeur. Zo vloog Marsalek de afgelopen tien jaar ruim zestig keer naar Rusland, met behulp van zes verschillende Oostenrijkse paspoorten, ontdekte Bellingcat.

Hij zou daarnaast als gast van het Russische leger naar Syrië zijn gereisd, belangen hebben in Libië en tegenover zakenpartners in Londen hebben opgeschept over geheime documenten over het dodelijke gifgas novitsjok.

Ook zou Marsalek contacten hebben binnen de Oostenrijkse veiligheidsdienst BVT en een rol hebben gespeeld bij schandalen rond de Oostenrijkse radicaalrechtse partij FPÖ, waardoor de Oostenrijkse regering vorig jaar omviel.

Inmiddels is Marsalek een van de meest gezochte personen ter wereld. Het is nu afwachten of en wanneer hij wordt gepakt en verhoord kan worden. Een ding lijkt zeker: de verloren 1,9 miljard euro zien we niet meer terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van