Tweeduizend extra aanvragen

Aantal Tofa-aanvragen flexwerkers stijgt maar mondjesmaat

20 juli 2020 16:17 Aangepast: 20 juli 2020 16:19
Beeld © Getty

Het aantal flexwerkers dat aanspraak maakt op de overbruggingsregeling van de overheid omdat ze vanwege de coronacrisis hun baan kwijt zijn, stijgt maar mondjesmaat. De teller staat nu op 21.000 aanvragen, meldt het UWV.

Tien dagen geleden, op 10 juli, stond de teller op 19.000 verzoeken. Dat was toen reden om het loket twee weken langer open te houden, tot zondag 26 juli.

In ieder geval meer aanvragen

De overheid dacht dat meer flexwerkers een verzoek zouden indienen. "Het is lastig inschatten waarom niet iedereen die er recht op heeft, een aanvraag indient. We hebben in ieder geval via social media, media en andere partijen geprobeerd om zoveel mogelijk mensen te informeren over de regeling", zegt een woordvoerder van het UWV.

Het loket zou eerst op 12 juli sluiten. "Er zijn in ieder geval nog 2000 aanvragen binnengekomen, door het langer open te houden."

550 euro per maand

Mensen die de steun aanvragen en krijgen, krijgen een uitkering van 550 euro per maand ofwel 1650 euro samen voor de maanden maart, april en mei.

Er zijn wel strenge voorwaarden. Kandidaten moeten in februari minimaal 400 euro hebben verdiend en in april zeker de helft van hun inkomsten hebben verloren. Ze krijgen geen geld als ze in maart, april of mei een beroep hebben gedaan op ww, bijstand of een andere regeling. De helft van de aanvragers krijgt nee te horen, aldus het UWV. 

De regeling heet formeel de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

19.000 flexwerkers vragen steun aan, noodloket langer open

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van