Economie

'Duitse minister van Financiën Scholz wist af van marktmanipulatie Wirecard'

17 juli 2020 20:00 Aangepast: 17 juli 2020 20:12
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz. Beeld © ANP

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz weet al bijna anderhalf jaar af van mogelijke marktmanipulatie door betalingsverwerker Wirecard.

Dat schrijft Bloomberg vrijdag na inzage van een onderzoek door het Duitse ministerie van Financiën. Het omvangrijke boekhoudschandaal bij Wirecard kwam vorige maand aan het licht, toen 1,9 miljard euro van de balans 'verdwenen' bleek.

Dringend advies 

De Duitse beurswaakhond BaFin informeerde Scholz echter in februari 2019 over de zaak 'wegens de verdenking van een overtreding van verboden marktmanipulatie'. Hij werd destijds dringend geadviseerd om de zaak volledig te onderzoeken.

De bevindingen leggen extra druk op de Duitse autoriteiten. Die worden verweten laks te hebben gehandeld in de fraudezaak rond Wirecard. Scholz ontkende tot dusver dat hij betrokken is geweest bij het schandaal, waarbij inkomsten doelbewust en stelselmatig hoger werden gerapporteerd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Accountants van frauduleus Wirecard aangeklaagd

'Juist gehandeld'

Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën heeft Scholz op de juiste wijze gehandeld in de zaak. In de nasleep van het schandaal zoekt het ministerie wel naar 'herziening' van het boekhoudkundig toezicht.

Inmiddels staat Wirecard op omvallen. Ook Nederlandse beleggers zijn daarvan de dupe. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onderzoekt momenteel hoe het compensatie kan krijgen van banken die Wirecard hebben gefinancierd, maar kennelijk nooit iets hebben gemerkt van de zaak.

Ook ING en ABN Amro leenden Wirecard beide 200 miljoen euro, meldde Bloomberg eerder. De twee Nederlandse banken willen dat zelf niet bevestigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van