Misbruik van EU-subsidies

Poging om omstreden premier Tsjechië te verbannen van vergadertafel EU-top mislukt

17 juli 2020 14:06 Aangepast: 17 juli 2020 14:20
De Tsjechische premier Andrej Babis afgelopen februari in Brussel. Beeld © Getty

De Tsjechische premier Andrej Babis is vandaag 'gewoon' aanwezig in Brussel om met andere leiders te onderhandelen over de meerjarenbegroting en coronamiljarden. Zijn politieke tegenstanders probeerden hem tevergeefs thuis te houden.

De Tsjechisch oppositiesenator Lukas Wagenknecht spande hiervoor zelfs een rechtszaak aan bij het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Belangenverstrengeling

Het doel: Babis uitsluiten van de onderhandelingstafel op basis van vermeende belangenverstrengeling. Maar het Hof oordeelde vrijdag dat alleen de lidstaten zelf kunnen besluiten wie hen vertegenwoordigd bij Europese topontmoetingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de EU-top over ruim 1800 miljard

De 65-jarige miljardair Babis ligt sinds de zomer van 2018 onder vuur. De oprichter van conglomeraat Agrofert en oud-minister van Financiën (2014-2017) zou fraude hebben gepleegd door miljoenen euro's aan Europese subsidies naar zijn eigen bedrijven te sluizen.

"De machtigste politicus van Tsjechië wordt volledig gesteund door de EU."

Massaal protest

Vorig jaar gingen Tsjechen massaal de straat op om zijn vertrekt te eisen. Zelf noemt Babis de aantijgingen 'politiek gemotiveerd'. Door zijn ruime verkiezingsoverwinning in 2017 komt zijn positie voorlopig niet in gevaar. Babis' populistische partij ANO won dat jaar 78 van de 200 zetels in het parlement en vormt een regering met het sociaaldemocratische CSSD.

Wagenknecht - in het verleden nog werknemer van Babis' ministerie - voert al langer een verwoede strijd tegen de Tsjechische leider.  "De Europese Unie betaalt zoveel geld aan een oligarch die ook politicus is", zei Wagenknecht vorig jaar tegen The New York Times. "En wat is het resultaat? Je hebt de machtigste politicus van Tsjechië en hij wordt volledig gesteund door de Europese Unie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jij betaalt 282 euro voor de EU - dit is waar het naartoe gaat

Resolutie over subsidiemisbruik

Ook het EU-parlement vindt dat Babis niet mag meepraten over subsidies die hij zelf ontvangt. In juni werd een resolutie over een onderzoek naar mogelijk misbruik van openbare middelen door de Tsjechische premier ruimschoots aangenomen.

Bovendien zijn in november alle EU-betalingen aan bedrijven die 'direct of indirect' eigendom zijn van Babis opgeschort.

Zowel de premier als Agrofert claimen dat Babis niet langer verbonden is aan de conglomeraatholding, die ruim 250 bedrijven in onder meer de chemie, voedselbranche en media omvat. Volgens critici staat echter vast dat hij na zijn premierschap weer eigenaar zal worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van