Vooral bij vliegvelden

Zorgen in bouwsector over strengere geluidsnormen

17 juli 2020 06:01
Vooral rond vliegvelden hebben de nieuwe regels een enorme impact Beeld © ANP

Een groot aantal organisaties in de bouwsector maakt zich zorgen over nieuwe geluidsregels. Volgens hen wordt woningbouw op veel plekken daarmee zo goed als onmogelijk gemaakt, terwijl er juist een enorme behoefte is aan genoeg nieuwe woningen.

Ze roepen het kabinet op nu in actie te komen.

Rond vliegvelden

In de nieuwe regels, die over twee jaar zouden moeten ingaan, worden geluid en geluidshinder op een andere manier berekend. En dat maakt dat het in een grote straal rond vliegvelden lastig wordt nog nieuwe huizen te bouwen. En juist in die gebieden staan veel grote nieuwbouwprojecten gepland. 

De beperking van de bouwmogelijkheden heeft alles te maken met nieuwe adviezen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO over maximale geluidsnormen.

Te lawaaiig

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek al  dat volgens de nieuwe normen liefst 1 op de 3 huizen in Nederland op een te lawaaiige plek is gebouwd. Minister Ollongren wil die strengere normen nu in Nederland wettelijk verankeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat jouw huis in de herrie? Check het hier

De strengere normen van de WHO komen voort uit onderzoek waaruit bleek dat geluidshinder al veel eerder dan gedacht schadelijk is voor de gezondheid. Geluidsoverlast leidt tot stress en slaapgebrek, wat vervolgens kan leiden tot ernstige hartkwalen, waar elk jaar honderden mensen zelfs aan overlijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van