Ga naar de inhoud
Ook meer mensen mét een baan

Crisis trekt diepe sporen: werkloosheid stijgt naar 404.000

Een advertentie van een Rotterdams uitzendbureau. Beeld © Peter Hilz

Door de coronacrisis zijn de afgelopen maanden extreem veel mensen hun baan kwijtgeraakt. Het aantal werklozen is opgelopen tot 404.000. Dat zijn er al 131.000 meer dan in maart.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de maand juni alleen al kwamen er 73.000 nieuwe werklozen bij, waardoor het werkloosheidspercentage steeg van 3,6 procent naar 4,3 procent.

DNB:
Lees ook:
DNB: ruim 400.000 mensen worden werkloos door crisis

En dat is historisch gezien een extreem grote stijging. In 2008, aan het begin van crisis toen, duurde het zeven maanden voor de werkloosheid was gestegen van 3,6 naar 4,3 procent.

Ook meer mensen aan het werk

Opmerkelijk genoeg is ook het aantal werkenden fors gestegen in de maand juni. Terwijl de werkloosheid steeg, vonden er ook 45.000 mensen een nieuwe baan.

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden coronawerklozen tellen niet mee: zoveel banen verdwenen er echt

Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat heeft alles te maken met de definitie van wanneer je werkloos bent. Officieel werkloos is iemand die geen werk heeft, maar wel zoekt naar werk én beschikbaar is. De afgelopen maanden verloren weliswaar veel mensen hun baan, maar veel van hen werden door die definitie niet meteen tot de werklozen gerekend, omdat de vooruitzichten zo slecht waren dat ze niet eens zochten naar werk.

Toen deze mensen weer op zoek gingen naar werk en beschikbaar werden om aan de slag te gaan, werden ze pas als werkloos beschouwd.

45.000 nieuwe banen, 74.000 nieuwe werklozen

In juni meldden zich juist weer heel veel mensen op de arbeidsmarkt. De beroepsbevolking, mensen tussen de 15 en 75 die werk hebben of op zoek zijn naar werk, groeide met 119.000. Deze groep bestaat voor het grootste deel uit mensen die al geen werk meer hadden, maar volgens de officiële definitie niet werkloos waren.

Van die 119.000 mensen vonden er dus 45.000 een baan en 74.000 werden officieel werkloos. Zo kan het dus zijn dat zowel de werkloosheid als het aantal werkenden hard stijgt.

'Enorme toename'

Dat laatste is een 'hoopvolle ontwikkeling', reageert minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66). De 74.000 nieuwe werklozen erbij is een 'enorme toename', laat hij weten. 

"Dat betekent dat veel gezinnen zich deze zomer zorgen moeten maken over hoe ze nieuw werk kunnen vinden en hoe ze de komende periode door gaan komen", aldus Koolmees. Met de steunmaatregelen probeert de overheid de gevolgen van de coronacrisis te verzachten, maar het zal niet genoeg zijn om ervoor te zorgen dat er mensen hun baan houden en er geen bedrijven failliet gaan. 

"We zitten nu eenmaal in een recessie. De economie draait nog steeds niet op volle toeren en sommig werk zal de komende tijd verdwijnen", verwacht Koolmees. Hij adviseert mensen dan ook om zich met cursussen en advies alvast voor te bereiden op ander werk.