Totale lockdown

Coronacrisis drukt Singapore in recessie: krimp van ongekende 41 procent

14 juli 2020 09:31 Aangepast: 14 juli 2020 12:15
Bezoekers aan de dierentuin van Singapore, die sinds begin juli 2020 weer open is. Beeld © AFP

De economie van stadstaat Singapore is in een recessie beland in het tweede kwartaal van dit jaar. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2020 kromp de economie met een duizelingwekkende 41,2 procent, als het economische verval de rest van het jaar in dit tempo doorgaat.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar kromp de economie met ruim 12 procent, meldt het Singaporese ministerie voor Handel en Industrie. De reden voor de krimp is de 'Circuit Breaker', de totale lockdown die in Singapore gold van 7 april tot 2 juni.

De meeste bedrijven waren gesloten als gevolg van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Daarnaast was er weinig vraag naar producten en diensten uit Singapore, doordat de wereldeconomie fors geraakt werd door de coronapandemie. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Scheuren in geprezen corona-aanpak Singapore

95 procent minder

Vooral de bouwsector kreeg een harde klap. De bouw kromp met 95 procent, als je het kwartaalcijfer omrekent naar een jaarcijfer. Veel bouwprojecten werden stilgelegd vanwege de lockdown of omdat er niet genoeg personeel was door de coronamaatregelen. De maakindustrie kromp met ruim 23 procent, de dienstensector met bijna 38 procent. 

Dat laatste werd vooral veroorzaakt doordat er bijna geen toeristen meer kwamen en het vliegverkeer tot stilstand kwam. Ook aan handel en watertransport gelinkte diensten hadden het zwaar te verduren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei verliest grote aanbesteding voor bouw van 5G in Singapore

Zwaarder getroffen

De stadstaat, ingeklemd tussen Maleisië en Indonesië, is een van de eerste landen die cijfers naar buiten brengt over het tweede kwartaal. Singapore lijkt een zwaardere klap van de coronacrisis te hebben gekregen dan andere Aziatische landen, meldt persbureau Bloomberg. In Japan kromp de economie in dezelfde periode met 'slechts' 20 procent. 

En in China, dat later deze week met cijfers komt, was er al weer economische groei is de verwachting. Er werd in juni zelfs meer geëxporteerd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt de douane van het land. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese economie krimpt met 6,8 procent: grootste val in decennia

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van