Vergelding voor digitaks

Trump dreigt met nieuwe heffingen op Franse tassen en make-up 

11 juli 2020 10:34
Een tas van het Franse Chanel Beeld © ANP

Make-up, handtassen en zeep. Als het aan de Amerikaanse president Trump ligt komen er flinke importheffingen op sommige Franse producten. Daarmee moet, ondanks een eerder staakt-het-vuren tussen de landen, de Franse belasting op grote techbedrijven zoals Google worden vergolden.

De Amerikaanse regering publiceerde een lijst met Franse producten waarop een heffing van 25 procent moet gaan gelden. De producten op de lijst waren vorig jaar goed voor 1,3 miljard dollar aan export naar de Verenigde Staten.

De heffingen moeten ingaan op 6 januari 2021 en zijn volgens de regering-Trump een vergeldingsactie voor de zogenoemde 'digitaks' die Frankrijk vorig jaar invoerde. Grote techbedrijven zoals Google, Amazon en Facebook betalen een belasting van 3 procent van de lokale omzet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse digitaks komt er definitief, tot woede van VS

Heffingen, heffingen

De maatregelen raken Amerikaanse bedrijven onevenredig hard, vinden de Amerikanen. Trump kondigde vorig jaar al een onderzoek aan en kwam al eerder met heffingen op onder meer kaas.

Begin dit jaar spraken Trump en zijn Franse collega Macron nog af dat er geen straf zou komen op de belasting. De Europese Unie noemde die belofte 'cruciaal' voor een mondiale oplossing om grote internetbedrijven te belasten. De EU zet in op internationale regels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belofte Trump 'cruciaal' voor oplossing digitaks grote internetbedrijven

Er wordt al jaren over gesproken

Er wordt al jaren gesproken over zo'n digitaks in de EU en in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de club van rijke landen, maar tot nu toe was het nooit mogelijk om alle landen op een lijn te krijgen. Dat bracht de Fransen ertoe om het zelf te gaan regelen.

Veel landen willen zo’n belasting omdat techbedrijven hun winsten vaak laten neerslaan in landen waar ze erg weinig belasting betalen en daardoor in de landen waar ze het geld verdienen geen of amper belasting betalen. Het zou niet eerlijk zijn ten opzichte van andere bedrijven die veel meer belasting betalen.

Relatie VS en EU verder op scherp

De Amerikanen zeggen nieuwe heffingen uit te willen stellen tot begin volgend jaar om ruimte tot discussie met verschillende landen te bieden. Toch zet de dreiging de relatie tussen de VS en de EU verder op scherp.

De Verenigde Staten overwegen sowieso al een aantal grote Europese landen aan te pakken met importheffingen. Trump heeft er vaker mee gedreigd, maar volgens economen is de kans nu een stuk groter dat de Amerikanen doorpakken. Een handelsoorlog tussen de VS en Europa is dichterbij dan ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsoorlog tussen VS en EU op komst: 'We zijn te naïef'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van