UWV

19.000 flexwerkers vragen steun aan, noodloket langer open

10 juli 2020 20:42 Aangepast: 10 juli 2020 20:48
Beeld © ANP

Tot nu toe hebben 19.000 flexwerkers noodsteun aangevraagd. Dat meldt het UWV. De dienst denkt dat er meer mensen recht hebben op het overheidsgeld. Het noodloket waar je een aanvraag kunt indienen, blijft daarom twee weken langer open.

Mensen die de steun aanvragen en krijgen, krijgen een uitkering van 550 euro per maand ofwel 1650 euro samen voor de maanden maart, april en mei.

Lang niet iedereen die geld wil, krijgt dat echter. De helft van de aanvragers krijgt nee te horen, aldus het UWV. Het gaat met name om mensen die ofwel te weinig salaris hebben ontvangen in februari of te veel in april en daarmee niet voldoen aan de voorwaarden.

Kandidaten moeten in februari minimaal 400 euro hebben verdiend en in april zeker de helft van hun inkomsten hebben verloren. Ze krijgen geen geld als ze in maart, april of mei een beroep hebben gedaan op ww, bijstand of een andere regeling.

TOFA

De regeling heet formeel de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). 26 juni stond de teller op 8500 aanvragen. Het gaat om mensen die vanwege de coronacrisis geen of minder werk hebben.

Er zijn zo'n 800.000 flexwerkers in ons land. Dat zijn mensen die op oproepbasis werken, of via een uitzendbureau. Volgens het ministerie van Sociale Zaken komt het overgrote deel van die groep in aanmerking voor de 'gewone' werkloosheidsuitkering ww. 

Bij maximaal een derde (266.000) is dat niet het geval, maar een groot deel daarvan kan aanspraak maken op de bijstand. Voor de groep die nergens recht op heeft is er de TOFA.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

19.000 flexwerkers vragen steun aan, noodloket langer open

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van