Ga naar de inhoud
Geen werkweigering

Verhuurbedrijf mag werknemer met corona-achtige klachten niet ontslaan

Er zijn meer mensen ziek door de omikronvariant. Beeld © ANP

Een autoverhuurbedrijf uit Lekkerkerk mocht de loonbetaling van een werknemer die zich ziek meldde met corona-achtige klachten niet staken. Ook mag het bedrijf de man voorlopig niet ontslaan.

De werknemer werkte sinds voorjaar 2019 als internationaal chauffeur bij het Zuid-Hollandse DW Autoverhuur. Op 15 maart dit jaar meldde hij zich ziek met corona-achtige klachten als hoesten en keelpijn. Zijn vrouw en dochter zouden dezelfde klachten hebben, en ook koorts.

Ontslag

Ruim drie weken later liet zijn werkgever hem weten zijn arbeidsovereenkomst te willen ontbinden wegens economische redenen. Als gevolg van de coronacrisis waren alle bestellingen tot eind juli geannuleerd. 

Brouwerij
Lees ook:
Brouwerij mocht loon corona-thuisblijver niet korten

In die mail schreef zijn werkgever dat hij al sinds eind maart contact met de man probeerde te krijgen, zonder succes. De werknemer had niet op telefoontjes en een brief gereageerd, en deed ook de deur niet open.

Intimiderend huisbezoek

De advocaat van de werknemer liet het bedrijf echter weten niet akkoord te gaan met het ontslag. De advocaat benadrukte dat de man tijdens zijn ziekte niet zomaar ontslagen kan worden, en drong aan op onderzoek door een bedrijfsarts.

De werkgever ging vervolgens bij de man thuis langs, en sommeerde hem om aan het werk te gaan omdat hij niet ziek zou zijn. Die gaf daaraan geen gevolg. In een brief maakte zijn advocaat bezwaar tegen het 'intimiderende' huisbezoek en suggereerde opnieuw de beoordeling door een bedrijfsarts.

Werkweigering

Daarop liet het autoverhuurbedrijf weten de man te willen ontslaan wegens werkweigering. Ook stopte het bedrijf in april met de salarisbetalingen. De werknemer stapte vervolgens naar de rechter.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter de werknemer gelijk geeft. Omdat hij zich ziek heeft gemeld, mag het autoverhuurbedrijf de chauffeur niet zomaar ontslaan. Tijdens ziekte heeft een werknemer in principe twee jaar lang recht op loondoorbetaling.

Salaris doorbetalen

Als het bedrijf niet geloofde dat de man werkelijk ziek was, had het volgens de kantonrechter de bedrijfsarts moeten inschakelen. Omdat dat niet gebeurde, moet de werkgever het achterstallige salaris van de chauffeur doorbetalen, met een strafverhoging van 50 procent.

De eis van DW Autoverhuur om de arbeidsovereenkomst met de chauffeur te laten ontbinden, werd voorlopig afgewezen. De kantonrechter zegt daarover niet te kunnen oordelen in een kort geding.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw ontslagen nadat baas appjes over valse ziekmelding las op werk-pc