Ga naar de inhoud
Elektrisch is populair

Corona zorgt voor flinke stijging verkoop scooters en brommers

Scooters van Piaggio, zoals dit elektrische exemplaar, waren het populairst. Beeld © Getty

De afgelopen zes maanden werden er veel meer snorfietsen en scooters verkocht. Vergeleken met een jaar eerder gaat het om een stijging van bijna 24 procent. De behoefte aan individueel vervoer is groot, sinds het openbaar vervoer uit de gratie is door corona.

Vooral snorfietsen verkochten goed. Er werden er ruim 26.000 van verkocht. Een stijging van 39 procent.

Hoewel de term snorfiets misschien wat ouderwets klinkt, gaat het om scooters en brommers die niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur. Voor snorfietsen geldt geen helmplicht.

Bromfietsen zijn uit

Bromfietsen, die wel 45 kilometer per uur mogen zijn juist minder populair. Er werden in de eerste zes maanden 9877 van verkocht. Dat aantal lag in dezelfde periode vorig jaar 5 procent hoger. Wel zorgde de maand juni voor een opleving.

Volgens de RAI Vereniging, Bovag en RDC, die de cijfers bijhouden, komt dit door ov-mijders. "Mensen kiezen vaker voor het comfort en gemakt van een scooter, fiets of motor boven het ov", schrijven ze gezamenlijk.

Of de trend doorzet is nog maar de vraag. De brancheorganisaties denken dat veel ov-mijders inmiddels voorzien zijn van een scooter of brommer. Ook hebben veel mensen gekozen voor een elektrische fiets, zagen we de afgelopen maanden.

'Meer
Lees ook:
'Meer Nederlanders op e-bike naar het werk door corona'

Elektrisch groeit

Eén op de vijf nieuw verkochte snor- en bromfietsen is inmiddels elektrisch. Ter vergelijking: vijf jaar geleden lag het aandeel elektrische bromfietsen nog op 2 procent. Vorig jaar was dat zo’n 14 procent.

Vanaf 2025 mogen snorfietsen alleen nog maar met elektromotor worden verkocht.