Ga naar de inhoud
Ook langzamer herstel

Veel diepere recessie verwacht in EU door langere lockdowns

Beeld © Peter Hilz

De Europese economie gaat dit jaar waarschijnlijk door een dieper dal dan de Europese Commissie twee maanden geleden verwachtte. In een nieuwe voorspelling rekent de Commissie op een gemiddelde krimp van 8,7 procent in de eurozone, terwijl begin mei nog werd uitgegaan van min 7,7 procent.

Dat komt doordat de lockdownmaatregelen minder snel worden opgeheven dan toen werd verwacht. Dat staat in de zomerprognose van de Commissie die vandaag werd gepubliceerd. 

De
Zie ook:
De recessie is voorbij (en nu gaan we hem pas echt voelen)

Minder sterk herstel

Daardoor wordt ook gerekend op een minder sterk herstel van de economie. Nu wordt gerekend op een stijging van 6,1 procent voor volgend jaar. Dat is minder sterk dan de 6,25 procent waar in de voorjaarsprognose nog vanuit werd gegaan.

Het verloop van de brexitonderhandelingen kan nog extra negatieve gevolgen hebben. Bij de prognose voor de economie is er vanuit gegaan dat de handelsrelatie met de Britten hetzelfde blijft. Wanneer er geen handelsdeal wordt gesloten en er toch een harde brexit komt, dan zal dat een extra negatief effect hebben op de economie.

Nederland en zuidelijke lidstaten

Voor Nederland blijft de Commissie uitgaan van een krimp van 6,75 procent dit jaar. Het herstel zal in 2021 met 4,5 procent naar verwachting wel minder zijn dan de twee maanden geleden verwachte groei van 5 procent.

Het zijn vooral de zuidelijke EU-landen die klappen oplopen. Zo gaat de Commisie uit van een krimp van 11,25 procent voor Italië (was 9,5 procent), bijna 11 procent voor Spanje (was 9,4 procent) en 10,5 procent voor Frankrijk (was 8,2 procent).

Ook voor Italië en Frankrijk geldt dat het herstel in 2021 naar verwachting minder sterk zal zijn dan begin mei nog ingecalculeerd. De prognose voor Spanje is niet verslechterd.

ABN:
Zie ook:
ABN: weg naar herstel economie is lang, oude niveau pas in 2022 bereikt

Onzekerheid

Volgens de Commissie is er nog veel onzekerheid over de economische ontwikkelingen in de EU, waaronder het risico van een nieuwe golf infecties en nieuwe, lokale lockdowns.

Ook heeft de epidemie de lidstaten niet op dezelfde manier getroffen, zei Paolo Gentiloni, de Eurocommissaris veranwtoordelijk voor economische zaken.  

Hij waarschuwt ook dat het herstel in de EU niet gelijk verdeeld zal zijn. Daardoor dreigen de economieën van sterke landen als Duitsland en Nederland en die van zuidelijke EU-landen verder uit elkaar te groeien.

'Herstelpakket nodig'

De Europese Commissie grijpt de voorspellingen aan om nogmaals te pleiten voor een akkoord over het herstelpakket Next Generaton EU van 750 miljard euro. Dat pakket is bedoeld om de EU uit de coronacrisis te trekken. 

Volgende week komen de EU-leiders naar Brussel om te onderhandelen over het herstelfonds, waarbij de Commissie voorstelt het grootste deel van de miljarden via subsidies naar de zwaarst getroffen landen te laten vloeien. Nederland is daar tegen en wil dat steun via leningen wordt gegeven.

Een recessie, wat betekent dat precies?

02:04