Economie

ABN: weg naar herstel economie is lang, oude niveau pas in 2022 bereikt

07 juli 2020 06:16 Aangepast: 07 juli 2020 06:40
Terrasbezoekers in Amsterdam, juni 2020. Beeld © ANP

De Nederlandse economie is in mei weer ietsje hersteld van de zware klap in maart en april. Dat een deel van de overheidsmaatregelen om het virus te bestrijden werd versoepeld, zorgde voor iets meer economische activiteit. Het is alleen nog veel en veel te vroeg om te juichen, concluderen economen van ABN Amro.

Integendeel: in het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar zal het kleine beetje herstel van de economie bedreigd worden door zogeheten tweede-ronde-effecten. "Een hogere werkloosheid, faillissementen en verstoringen in toeleveringsketens zullen een opleving van de groei afremmen", aldus Nora Neuteboom, senior econoom bij de bank. 

In het derde, huidige kwartaal zal de economie in vergelijking met het tweede kwartaal fors groeien. Logisch, want in de maanden april en mei werd het dieptepunt bereikt. Vanwege de intelligente lockdown kwam de economie 'praktisch stil' te liggen. 

Consumenten geven minder uit

In juni was het beeld al positiever, maar gaven consumenten toch nog 10 procent minder uit dan in juni vorig jaar. 

Ondernemers en consumenten zijn ondanks de versoepeling van de lockdown nog voorzichtig, constateert de bank. Lang niet alle branches draaien weer volop, zoals bijvoorbeeld de cultuursector en reisbranche. 

95 procent

Dat kan pas als er een vaccin is en er veel Nederlanders zijn ingeënt, verwacht de bank. En dat zal niet eerder dan halverwege volgend jaar zijn en tot dat moment is sprake van een 95 procent-economie, aldus de bank.

Dat zorgt ervoor dat de economie met hooguit 2,7 procent zal groeien. Een mager herstel, dat niet goed genoeg is om te compenseren voor de krimp van de economie van 5,6 procent die de bank verwacht. Pas in 2022 zal de economie weer op niveau van voor de coronacrisis zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB: economie krimpt dit jaar 6 procent, 'ongekende daling'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van