Werkloosheid loopt op

De recessie is voorbij (en nu gaan we hem pas echt voelen)

01 juli 2020 16:10 Aangepast: 01 juli 2020 16:24
Beeld © Getty

Het tweede kwartaal is achter de rug en die periode was zo slecht, dat het derde kwartaal alleen maar minder erg kan zijn. Dat betekent dat, officieel gezien, de recessie achter de rug is. Toch zullen we in een aantal opzichten de recessie nu pas echt gaan merken. Vier vragen hierover.

Wat is een recessie?

Voor een recessie zijn verschillende definities, maar over het algemeen wordt aangehouden dat een periode van minstens twee kwartalen op rij met krimp van de economie, ten opzichte van het kwartaal ervoor, een recessie is.

Als de economie weer groeit, dan is de recessie voorbij. Wat overigens niet wil zeggen dat het meteen heel goed gaat met de economie.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

CPB: economie krimpt dit jaar met 6 procent

Is de recessie voorbij?

Je weet natuurlijk nooit wat ons allemaal te wachten staat, maar het is niet raar om er vanuit te gaan dat het derde kwartaal minder slecht zal zijn dan het tweede. Dat komt neer op groei ten opzichte van het tweede kwartaal, waardoor er dus officieel geen sprake meer is van een recessie.

In de eerste drie maanden van het jaar kromp onze economie nog met 1,5 procent. Voor het tweede kwartaal gaat ING uit van een 'dikke krimp', die een paar keer zo groot is. Een min van 10 procent is zelfs mogelijk, zegt Marcel Klok van het Economisch Bureau van ING. "Zeker april was een slechte maand, vanwege de lock-down". Consumenten konden hun geld dus veel moeilijker uitgeven, we gingen wel meer sparen.

In het derde kwartaal, daarentegen, is de economie voor een flink deel van het slot en ING gaat uit van een groei van enkele procenten, vergeleken met de maanden april tot en met juni.

Consumenten en producenten zeggen weer wat meer vertrouwen te hebben en als je bijvoorbeeld naar cijfers van Google Mobility kijkt, dan zie je dat mensen weer wat meer onderweg zijn, legt Klok uit. Gedetailleerder dan 'een groei van enkele procenten' zegt Klok nog niet te kunnen zijn, omdat het zulke rare tijden zijn.

Wat gaan we nog merken van de voorbije recessie?

De arbeidsmarkt reageert vaak met enige vertraging op de economie, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS uit. Wanneer er sprake is van herstel in de economie, pas dan komt de klap voor de werkgelegenheid. Bedrijven nemen ook nog even geen nieuwe mensen aan, legt hij uit.

Hoe dat nu zal zijn, dan hangt voor een flink deel af van hoe lang de ondersteuningsmaatregelen van de overheid doorgaan, denkt Van Mulligen.

Daar staat tegenover dat voordat de coronacrisis uitbrak de arbeidsmarkt juist krap was. Ik kan me dan voorstellen dat bedrijven dan niet direct mensen ontslaan, zegt hij. We hebben overigens al wel wat klappen gezien bij flexwerkers en als bedrijven omvallen, dan zal dat waarschijnlijk wel leiden tot stijgende werkloosheid, aldus Van Mulligen.

In februari was de werkloosheid nog 2,9 procent en dat liep op tot 3,6 procent in mei. Klok gaat uit van een verdere stijging van de werkloosheid tot 6,9 procent in 2021.

Blijft het bij een hogere werkloosheid?

Wat ook vaak achterloopt ten opzichte van de economie is het aantal faillissementen, vertelt Klok. Mensen stoppen immers niet meteen met hun bedrijf en het kost vaak even tijd voor een faillissement is uitgesproken.

Als meer bedrijven bankroet gaan, dan kan dat mogelijk weer voor meer onzekerheid zorgen, mensen zijn bang om hun baan te verliezen en ze doen dan rustiger aan met uitgeven. Dat drukt op zijn beurt de economische groei weer, legt Klok uit.

Verder zullen nieuwe cao's die worden afgesloten minder loonstijging laten zien, denkt Klok. Bedrijven kunnen zelfs een afgesproken loonstijging uitstellen. De vakbonden zullen dan wel akkoord moeten gaan.

Bij FloraHolland, bijvoorbeeld, is de afgesproken loonsverhoging met drie maanden uitgesteld, zegt woordvoerder José Kager van vakbond FNV. Verder is bij een klein aantal bedrijven in de metaal en techniek uitstel van loonsverhoging overeen gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van