Vier bedrijven

China weert Nederlands varkensvlees om coronavirus

29 juni 2020 18:01 Aangepast: 29 juni 2020 18:16
Een Chinese handelaar inspecteert varkensvlees in Beijing. Beeld © EPA

China importeert voorlopig geen varkensvlees meer van vier Nederlandse slachterijen vanwege het coronavirus. Dat zegt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De organisatie zegt niet om welke bedrijven het gaat, maar laat weten dat er een link is met de recente uitbraak van corona bij verschillende slachterijen.

Het personeel van verschillende locaties van VION, Van Rooi in Helmond en Westfort in IJsselstein kregen recent te maken met een uitbraak van het virus. De locaties werden tijdelijk gesloten en moesten maatregelen nemen. 

Niet bij naam

"We hebben afgesproken met de bedrijven dat we ze niet bij naam noemen", zegt Patrick De Leede van de COV. Hij wijst er wel op dat er een link is met de uitbraak van corona bij verschillende slachthuizen. 

China deed varkensvlees van een slachterij in Duitsland om dezelfde reden in de ban. En is volgens De Leede zeer voorzichtig sinds de nieuwe uitbraak van het coronavirus in het land werd gelinkt aan de import van zalm.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachterij Vion in Apeldoorn per direct gesloten, medewerkers te dicht op elkaar

"Het virus overleeft niet op vlees, toch heeft China gemeend om deze maatregelen te moeten nemen", zegt De Leede. De schade is nog niet uit te drukken in cijfers.

Volgens het voedingscentrum is er geen bewijs dat het virus mensen via vlees besmet. Maar een zieke medewerker kan het virus wel overdragen op dood vlees en dat virus kan daar korte tijd overleven, zegt onderzoeker Wim van der Poel tegen de NOS.

Poten en kop delicatesse

Delen van het varken worden door de importban moeilijk verkoopbaar. "In Europa eten we karbonade en spek, in China zijn de poten en de kop een delicatesse."

Volgens de COV wordt samen met de Nederlandse overheid gezocht naar een oplossing. "De communicatie met China verloopt via het ministerie van Landbouw." Hoe lang de problemen gaan duren, is onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peking weer deels op slot na nieuwe besmettingen op versmarkt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van