Pharmareus Roche

Bedrijf dat recept coronatest niet wilde delen, kan vraag naar testen nu niet aan

27 juni 2020 17:58 Aangepast: 27 juni 2020 18:10
In maart werd de vestiging van Roche in Almere beklad met de tekst 'Hoeveel doden?'. Beeld © ANP

Het Zwitserse Roche zegt de vraag naar coronatesten nauwelijks aan te kunnen. In maart kwam de pharmareus onder vuur te liggen toen het bedrijf een recept dat nodig is voor coronatesten niet wilde delen.

Roche maakt onder meer coronatesten en basismiddelen die nodig zijn om die testen te maken. Bestuursvoorzitter Christoph Franz zei vandaag in een interview met de Zwitserse krant Tages Anzeiger dat de vraag naar de zogenoemde PCR-testen de productie nu overstijgt. De productie wordt daarom verder opgevoerd. De testen kunnen acute besmettingen met Covid-19 aantonen.

Aanvankelijke weigering

Eind maart vroeg minister Hugo de Jonge Roche om het recept voor een vloeistof met de Nederlandse overheid te delen. Na een aanvankelijke weigering zou het bedrijf dat toch gaan doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste medicijn voor ernstig zieke coronapatiënten goedgekeurd

"Ze zullen wel gedacht hebben: wij willen er geld aan blijven verdienen", zei een microbioloog die het oorspronkelijke recept hielp ontwikkelen toen tegen RTL Nieuws.

Infectiegraad

Roche zegt nu prioriteit te stellen aan de levering van testmiddelen. Daarnaast kijkt het bedrijf naar waar de testen het hardst nodig zijn, zoals in landen waar de infectiegraad hoog is.

Roche werkt ook aan een vaccin tegen Covid-19. Maar de resultaten zijn onzeker en het is niet duidelijk hoelang dat vaccin bescherming biedt tegen het virus.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van