Vrekkige vier

Von der Leyen over kritiek herstelplan: ik neem zorgen van Rutte serieus

27 juni 2020 13:21 Aangepast: 27 juni 2020 13:52
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © AFP

De bezwaren die Nederland heeft tegen het Frans-Duitse herstelplan om uit de coronacrisis te komen, zijn gerechtvaardigd. "Ik neem de zorgen van Mark Rutte zeer serieus. Hij heeft gelijk als hij zegt dat hervormingen hand in hand moeten gaan met investeringen", zegt Ursula von der Leyen.

Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zegt in een interview met de Duitse krant Handelsblatt, dat ze denkt dat er genoeg zekerheden zijn ingebouwd om te zorgen dat alle lidstaten die wederopbouwsubsidies krijgen, zullen voldoen aan de eis tot hervormingen.

Ze wijst er bijvoorbeeld op dat "de steun wordt betaald in tranches, afhankelijk van of er mijlpalen zijn bereikt in investeringen en hervormingen". Nederland zou liever zien dat er geen subsidies worden verstrekt maar leningen, vooral als het gaat om landen in Zuid-Europa.

Het pakket heeft een waarde van 750 miljard euro. Twee derde daarvan is nu voorzien als subsidie, een derde als lening.

Tweede top

Von der Leyen houdt er rekening mee dat de speciale top over dit herstelplan, die gepland staat voor 17 en 18 juli, geen akkoord oplevert. Ze hoopt dat het in elk geval zal lukken voor het zomerreces, desnoods door een tweede top te organiseren.

"We moeten net zo lang doorwerken tot het hulppakket op de rit is gezet. Europa heeft dit wederopbouwplan dringend nodig. We zitten in een diepe crisis, die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gekend", aldus Von der Leyen.

Vertrouwen in Merkel

Ze noemt het een 'groot geluk' dat Duitsland vanaf 1 juli voorzitter is van de Europese Unie. Bondskanselier Angela Merkel 'beschikt over een enorm grote Europees-politieke ervaring'.

"Dat helpt enorm", aldus Von der Leyen. Zij bekleedde eerder onder Merkel verschillende ministersposten, onder meer van Defensie, en zegt dat zij een vertrouwensrelatie hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland onthult met 'vrekkige vier' eigen herstelplan voor EU

'Vrekkige vier'

Duitsland en Frankrijk zijn beiden voor giften, waarbij de noodsteun niet terugbetaald hoeft te worden. Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken zijn daarop tegen.

De zogenoemde 'vrekkige vier' willen bovendien zwaargetroffen EU-landen alleen de komende twee jaar steunen. De vier landen kwamen met een eigen plan waarin ze pleiten voor het oprichten van een tijdelijk, eenmalig noodfonds. Uit dat fonds kunnen zwaargetroffen EU-landen maximaal twee jaar een lening aanvragen om de coronacrisis te boven te komen.

Zelf plan indienen

Concrete bedragen worden nog niet genoemd in het voorstel. Eerst willen zij dat de Europese Commissie in kaart brengt hoeveel geld er precies nodig is voor herstel. Getroffen landen die geld willen, moeten daarvoor zelf met een herstelplan komen.

Ook willen de vier landen geen extra geld bijdragen aan de meerjarenbegroting van de EU. Zij willen dat deze begroting blijft gelden voor zeven jaar en dat het herstelfonds van twee jaar daar tijdelijk naast loopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van