Ga naar de inhoud
Deur op slot

Merkel: 'Verenigd Koninkrijk moet leven met consequenties brexit'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld © ANP

Het Verenigd Koninkrijk zal moeten leven met de gevolgen van de keuze van premier Boris Johnson voor een harde brexit. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview met The Guardian.

"De Britse regering wil zelf bepalen welke relatie het met de EU zal hebben, na de brexit. Het zal dan natuurlijk met de gevolgen moeten leven, dat wil zeggen met een minder nauw met elkaar verbonden economie."

Merkel stond jarenlang open voor een deal, waarbij de handel van het Verenigd Koninkrijk niet belemmerd werd. De deur voor een compromis zit nu echter op slot, volgens de Engelse krant.

"We moeten het idee loslaten dat wij bepalen wat de Britten willen. Dat is aan het Verenigd Koninkrijk en als Europa zullen we op gepaste wijze reageren," zegt Merkel in het interview met The Guardian.

57 procent Britten tegen brexit

Vrijdagavond publiceerde CNN resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat een meerderheid van de Britten (57 procent) nu tegen een brexit zou stemmen.

Slechts 34,9 procent zou voor een vertrek uit de Europese Unie stemmen, aldus een enquête van de European Social Survey die eens in de twee jaar wordt afgenomen en het vertrouwen onder burgers in Europa meet. 8,3 procent zou helemaal niet gaan stemmen.

Groeiende steun

Bij het referendum in 2016 stemde 52 procent van de Britten nog voor een vertrek. De steun voor de EU groeit dus. 

Een verklaring voor de stijging wordt niet gegeven. Wel heeft de Britse economie harde klappen gekregen door de brexit, een aantal grote bedrijven vertrok uit het Verenigd Koninkrijk, ze vestigden zich onder meer in Nederland.

Brexitonderhandelaar
Lees ook:
Brexitonderhandelaar EU gefrustreerd: 'Zo kunnen we niet doorgaan'