Hogere boekhoudkunde

Begrotingstekort veel kleiner dan verwacht door andere rekenmethode

26 juni 2020 16:11 Aangepast: 26 juni 2020 19:09
Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Geen 92 miljard euro, maar 68 miljard euro. De nieuwe raming van het begrotingstekort dat is ontstaan door de coronacrisis blijkt aanzienlijk kleiner dan verwacht.

Het was even schrikken eind april. Door alle extra uitgaven en subsidies wegens de coronacrisis schoot de begroting diep in het rood: maar liefst 92 miljard euro kwam het kabinet tekort, zo schatte minister Wopke Hoekstra (Financiën) bij het verschijnen van de voorjaarsnota.

Nu blijkt dat het tekort waarschijnlijk veel lager uitpakt. Na een nieuwe macro-economische raming komt het kabinet nu uit op 24 miljard euro minder

Gigantisch verschil

Voor het gigantische verschil zijn meerdere redenen. Een daarvan is dat het ministerie in april een 'hele grove en lompe optelsom' heeft gemaakt, legt woordvoerder Karen Zandbergen uit. Het bedrag van vandaag is een stuk grondiger berekend, mede omdat er nu eenmaal meer bekend is ook, vervolgt zij. De bedragen vergelijken heeft volgens haar dan ook weinig nut, omdat ze op zo'n verschillende manier tot stand zijn gekomen. 

In de raming van vandaag is bijvoorbeeld doorgerekend wat het effect is van de btw-vrijstelling voor mondkapjes, het steunpakket voor KLM van 3,4 miljard euro en de coronacrisis op belastinginkomsten. Consumenten geven minder uit, waardoor er minder belasting wordt betaald. 

Uitstel is geen afstel

Die belastinginkomsten zijn ook op een andere manier een verklaring voor het grote verschil. In de 92 miljard euro begrotingstekort had het ministerie meegerekend dat het inkomsten misloopt omdat bedrijven belastinguitstel kunnen krijgen als ze dat willen vanwege de coronacrisis. 

Maar die belastingen komen uiteindelijk later alsnog voor het grootste deel nog wel gewoon binnen. Het grootste deel, want van de 31 miljard euro aan belastingen waar bedrijven uitstel voor zullen aanvragen dit jaar, komt 4 miljard waarschijnlijk niet terug vanwege bedrijven die failliet gaan, verwacht het ministerie. Maar 27 miljard euro komt de komende jaren alsnog in de schatkist terecht en dus rekent het ministerie ze nu niet meer mee. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Begroting kabinet diep in het rood door coronacrisis: 92 miljard euro tekort

Jarenlang overschot

Overigens is het begrotingstekort met die 64 miljard euro nog altijd enorm. Voor het uitbreken van de coronacrisis had ons land vier jaar op rij een begrotingsoverschot.

Zo zat er aan het einde van 2019 nog zo'n 14 miljard euro in de schatkist. Dat was eind vorig jaar reden voor het IMF om Nederland net als Duitsland op de vingers te tikken: beide landen moesten volgens het IMF meer geld uitgeven om de economische groei te stimuleren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Achter de schermen bij operatie uitleen en opkoop van 93 miljard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van