Foutje, bedankt

Amerikaanse overheid stuurt coronanoodhulp naar ruim 1 miljoen overledenen

26 juni 2020 10:39
Het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Financiën in Washington DC. Beeld © Getty

De Amerikaanse overheid heeft per abuis bijna 1,4 miljard dollar aan steungeld overgemaakt aan overleden mensen. Het geld was bedoeld als noodhulp in de coronacrisis.

Het gaat in totaal om bijna 1,1 miljoen foutieve overboekingen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke toezichthouder aan het Amerikaanse Congres, het U.S. Government Accountability Office (GOA).

De overleden Amerikanen kregen ieder bedragen tot 1200 dollar overgeschreven. Het geld komt uit het grote noodpakket van in totaal zo'n 2,6 biljoen dollar dat de federale overheid heeft opgetuigd om huishoudens, omvallende bedrijven en ziekenhuizen uit de brand te helpen. Het doe is om zo de Amerikaanse economie, die in vrije val was beland, draaiende te houden.

Haastig te werk

De fout kon gebeuren doordat het ministerie van Financiën te haastig te werk ging bij het verdelen van het geld. Het beschikte nog niet over de benodigde gegevens uit de nationale overlijdensregisters. Die toegang moet volgens de toezichthouder snel verleend worden om 'soortgelijke vormen van ongepaste betalingen te helpen verminderen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal nieuwe coronabesmettingen VS hoogste in twee maanden tijd

De Amerikaanse belastingdienst (IRS) heeft eerder laten weten dat steungeld dat per ongeluk aan doden of gevangenen is overgemaakt, moet worden terugbetaald. Uit het onderzoek van GOA blijkt echter dat de IRS tot op heden geen stappen heeft ondernomen om de betalingen terug te vorderen.

Tweede ronde

Het nieuws van de foutieve betalingen komt voor de regering-Trump op een slecht moment. Deze week pleitte het Witte Huis voor een tweede ronde van steungeld in de coronacrisis, die Amerika nog altijd in zijn greep houdt. Hierover moet nog gestemd worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van