Economie

Bestuur Europees Parlement wil nieuw gebouw in Brussel van half miljard

12 juni 2017 14:33 Aangepast: 27 juli 2017 21:30
Het Paul-Henri Spaakgebouw in Brussel. Beeld © Franky DeMeyer / Getty

Omdat het gebouw van het Europees Parlement in Brussel niet meer aan haar eigen veiligheidsstandaarden voldoet, is het nodig aan vervanging toe. Hoewel renovatie ook op tafel ligt, pleit het dagelijks bestuur van het Parlement voor complete nieuwbouw. Kosten: 500 miljoen euro.

Dat schrijft de Europese editie van Politico. De website zag een 'strikt vertrouwelijk' document in waarin secretaris-generaal Klaus Welle de voorzitter en de veertien vicevoorzitters van het Parlement aanraadt het Paul-Henri Spaakgebouw volledig te slopen en nieuw gebouw neer te zetten. "Dat zorgt ervoor dat het gebouw zal voldoen aan de Eurocode-specificaties en alle operationele eisen van het Parlement."

Domino-effect

In het document staat dat bij gebouwen die niet aan de eisen voldoen gevaar is voor een domino-effect. "De verwoesting van een deel zal zorgen voor de verwoesting van de omliggende delen in een kettingreactie die voortduurt totdat het hele gebouw is ingestort."

Vandaag vergaderen alle betrokken partijen over de kwestie in het Franse Straatsburg, de andere zetel van het Europees Parlement. Een besluit wordt niet verwacht, het betreft slechts een verkennend gesprek. Sowieso moet het begrotingscomité van het Europese Parlement bij een definitieve beslissing worden betrokken.

Extreem duur

Bij de inventarisatie van de opties heeft het Parlement twee bouwkundige onderzoeksbureau's, het Duitse TÜV SÜD en Franse CSTB, ingeschakeld. Zij komen tot de conclusie dat renovatie 'extreem duur', 'extreem complex' en een 'lange tijd' in beslag zal nemen. De kosten liggen met 30 miljoen euro wel een stuk lager dan complete nieuwbouw.

Het Paul-Henri Spaakgebouw, vernoemd naar de oud-premier van België, werd in 1993 voor omgerekend ruim een miljard euro gebouwd. Nu is de 'levenscyclus' van het pand tot een einde gekomen, aldus het document. Al in 2010 stond het gebouw op een lijst van plekken die grootschalig onderhoud nodig hebben. Twee jaar later stortte een deel van het dak van de plenaire zaal in.

Zuinige Hollander

CDA-Europarlementariër Esther de Lange loopt al tien jaar door de gangen van het Paul-Henri Spaakgebouw. Dat er iets moet gebeuren staat volgens haar buiten kijf, maar daar moet het Parlement dan eerst een debat over voeren. "Dit is een politiek besluit. Het is niet zo dat ambtenaren hier met een pennenstreek over kunnen beslissen."

De CDA'er vindt het nog veel te vroeg om te speculeren over een compleet nieuw gebouw. "Ik wil eerst antwoorden", zegt ze. "Hebben we nog garantie? Kunnen we nog een claim indienen bij het consortium dat het gebouwd hebben? We gaan niet zomaar blind 400 miljoen uitgeven op basis van Frans onderzoek. Ik wil als zuinige Hollander wel weten of het niet goedkoper kan."

Gouden tijden

Bouwers in Brussel beleven gouden tijden. Eind vorig jaar werd het nieuwe gebouw van de Europese Raad opgeleverd. Er was veel kritiek op dit nieuwe Europagebouw, vanwege de kosten en de duur van de bouw. Aanvankelijk zou het hele project 240 miljoen euro kosten. Later werd dit bedrag opgehoogd naar 321 miljoen. Het duurde uiteindelijk twaalf jaar voordat het gebouw af was.

Nog geen drie weken geleden opende de NAVO haar nieuwe hoofdkwartier, onder toeziend oog van de Amerikaanse president Donald Trump. Het gebouw met een prijskaartje van 1,1 miljard euro is energiezuiniger dan het oude en groot genoeg om al het personeel te huisvesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van