Afkoopsommen in de zorg

Falende zorgtopman van Alliade kreeg 140.000 euro mee

25 juni 2020 13:45 Aangepast: 27 juni 2020 15:02
Beeld © ANP

Erik Kuik, die vorig jaar moest vertrekken als topman van zorginstelling Alliade na een vernietigend Inspectie-onderzoek, heeft een vertrekpremie van in totaal 140.000 euro ontvangen. Twee andere ontslagen directeuren ontvingen een afkoopsom van elk 75.000 euro.

Dat bevestigt een woordvoerder van Alliade tegenover RTL Z. 

Misstanden

De zorginstelling uit Heerenveen raakte in 2016 in opspraak, toen uit onderzoek door RTL Nieuws bleek dat er bij de organisatie werd gesjoemelde met zorggeld. Zo deden directeuren van Alliade-onderdelen zaken met hun eigen commerciële bedrijfjes.

Alliade greep nauwelijks in en de Inspectie Gezondheidszorg leek daar na onderzoek aanvankelijk genoegen mee te nemen. Op aandringen van de Tweede Kamer volgde uiteindelijk een vervolgonderzoek. Pas in maart 2019 presenteerde de Inspectie een vernietigend rapport met een lijst van misstanden.

Ontslag topman

Als gevolg daarvan werd de zorginstelling onder verscherpt toezicht gesteld, deed de Inspectie aangifte van valsheid in geschrifte, en moest topman Erik Kuik opstappen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgtopman Kuik struikelt over omstreden geldstromen bij Alliade

Nu blijkt dat Alliade de falende bestuurder nog maandenlang heeft doorbetaald. Volgens de jaarrekening van de zorginstelling toucheerde Kuik vorig jaar ondanks zijn vertrek in februari namelijk een regulier salaris van 114.000 euro.

140.000 euro vertrekpremie

In dat bedrag zitten naast het maandsalaris van januari (20.000 euro) en een uitbetaling van vakantiedagen uit 2018 (9000 euro), een loondoorbetaling van ruim 85.000 euro voor de periode nadat Kuik aftrad als topman.

Daarbovenop ontving de falende ex-bestuurder nog een afkoopsom van ruim 54.000 euro. Met de loondoorbetaling en afkoopsom samen komt de totale vertrekpremie uit op bijna 140.000 euro.

Rechtszaak

Alliade-woordvoerder Matthijs Bergsma bevestigt de vertrekregeling. Hij wijst erop dat die het gevolg is van een gerechtelijke uitspraak.

"Destijds vond de raad van toezicht dat de bestuursvoorzitter moest vertrekken. Die zaak is uiteindelijk voor de rechter gekomen, en daar is deze regeling uit voortgekomen. Die voldoet aan de Wet Normering Topinkomens en is dus getoetst door de rechter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gesjoemel bij zorgreus Alliade: inspectie doet aangifte

Méér vertrekpremies

Kuik was overigens niet de enige hoge leidinggevende die vorig jaar met een vertrekpremie afscheid nam van Alliade. Ook twee afdelingsdirecteuren, die vorig jaar tijdens een ingrijpende reorganisatie moesten vertrekken, kregen geld mee.

Alliade betaalde directeuren Yvonne Beishuizen en Joke van Leeuwen, die respectievelijk 3 en 6 jaar voor de organisatie werkten, ieder 75.000 euro. Dat is onder de Wet Normering Topinkomens de hoogst mogelijke vertrekpremie voor zorgbestuurders.

Deze vertrekregelingen kwamen niet voor de rechter, aldus de woordvoerder van Alliade. "Na de aanstelling van het nieuwe bestuur is besloten ook van hen afscheid te nemen. Over de reden daarvan kunnen wij uit privacyoverwegingen niets zeggen. Met hen is een vaststellingsovereenkomst gesloten. Wij zijn met frisse wind een andere koers gaan varen."

Winst keldert

Uit de jaarrekening blijkt dat de nettowinst van Alliade vorig jaar met bijna 70 procent kelderde, van 6,2 miljoen naar 1,9 miljoen euro. De omzet bleef stabiel op 312 miljoen euro. 

In het verslag wijt de nieuwe bestuursvoorzitter Vincent Maas de winstdaling aan 'de impact van het verscherpt toezicht en de exploitatie van een aantal groepsonderdelen die negatief zijn uitgekomen.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van