Coronacrisis

IMF: schade coronacrisis loopt op tot 12.000 miljard dollar

24 juni 2020 15:32
Een reiziger met mondkapje op een heel rustig Schiphol tijdens de coronacrisis. Beeld © ANP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een prijskaartje gehangen aan de coronacrisis. Dit jaar en volgend jaar zal de economische schade wereldwijd uitkomen op ruim 12.000 miljard dollar (10.600 miljard euro). Dat is acht keer de beurswaarde van Amazon, het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld.

De virusuitbraak, maar vooral de daarop volgende lockdownmaatregelen, hebben landen wereldwijd in de problemen gebracht. De wereldeconomie stort in de diepste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren 30.

De mondiale krimp zal liggen op bijna 5 procent, voorspelt het IMF. Dat is een sterkere krimp dan het fonds eerder had verwacht.  

Om de cirisis te bestrijden moeten overheden flinke steunmaatregelen optuigen, de staatsschulden zullen fors stijgen, stelt het IMF.  Daardoor zullen die schulden naar de hoogste niveaus sinds de Tweede Wereldoorlog stijgen. De organisatie wijst landen op 'verstandig fiscaal beleid' en roept op om te snijden in onnodige uitgaven. 

Somberder over Nederland

Het IMF is een stuk somberder geworden over de Nederlandse economie. De klap die het land krijgt van de coronacrisis zal steviger zijn dan twee maanden geleden nog werd gedacht. Onze Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting met maar liefst 7,7 procent krimpen. Dat is 0,2 procentpunt meer dan de rekenmeesters eerder nog dachten.

Het goede nieuws is dat het herstel daarna steviger zal zijn. Voor volgend jaar wordt een herstel van 5 procent verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
CBS

CBS: economische krimp valt mee, maar verwachting is somber

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van