Je ergonomisch verantwoorde bureaustoel missen, niet even bijkletsen bij de koffie-automaat: we moeten de komende weken blijven thuiswerken. En als het kabinet vanavond geen versoepeling van die richtlijn aankondigt, dan blijft dat het credo tot 1 september. Maar mag de baas je eigenlijk wel tot thuiswerken verplichten?
Wij kijken naar wat je rechten als werknemer zijn voor een terugkeer naar kantoor.
Werk thuis waar mogelijk, is het dringende advies van kabinet en het RIVM. “Hoe dat binnen jouw bedrijf precies wordt vormgegeven is vervolgens aan de werkgever om te bepalen,” legt arbeidsjurist Bas Derhaag uit.
Wel heeft jouw baas een zorgplicht om je een veilige werkplek te garanderen. “Waar anderhalve meter afstand tot anderen mogelijk is, en waar je niet wordt blootgesteld aan een zieke collega,” aldus Derhaag.
Kijk ook:
Terughoudender dan voorgeschreven
Maar in de praktijk gaan veel werkgevers nog een stuk verder, ziet Suzanne Meijers, advocaat arbeidsrecht. “Zelfs binnen bedrijven waar makkelijk voldoende afstand kan worden gehouden, wordt op kantoor werken zo min mogelijk toegestaan. Ze zijn liever te terughoudend dan te los met de richtlijnen,” zegt Meijers.
Ook trekken veel werkgevers de thuiswerkperiode langer door. Diverse gemeenten staan ambtenaren pas in het nieuwe jaar weer toe op de werkvloer. Voor veel andere bedrijven lijkt het zelfs permanent te zijn.
Maar wat nou als je daar als werknemer helemaal niet op zit te wachten en juist graag naar kantoor wil? Heb je juridisch dan een poot om op te staan?

Redelijk verzoek
Hoogelaar arbeidsrecht Evert Verhulp wijst daarvoor naar het zogeheten instructierecht. “Je werkgever mag jou op wettelijke gronden vertellen hoe en waar jij je werk moet doen,” legt hij uit. “Wel moet het redelijk blijven,” aldus Verhulp.
Je zou je kunnen afvragen of maandenlang thuiswerken nog als een redelijk verzoek te bestempelen valt. Maar daar kan Verhulp kort over zijn. “Binnen de abnormale omstandigheden die deze coronacrisis met zich meebrengt, is thuiswerken een compleet redelijk verzoek dat de werkgever gewoon van je kan vragen. Wil je desondanks toch naar kantoor komen, dan heb je juridisch gezien geen poot op te staan.”
Koffievergoeding
Maar als je dan verplicht thuis aan de slag moet, hoe zit het dan met de extra kosten die dat met zich meebrengt? De verlichting en eventuele verwarming van je werkkamer, de extra kopjes koffie, een snellere internetverbinding of hogere telefoonkosten.
Sta je in je recht om bij je werkgever aan te kloppen voor een vergoeding van deze kosten? Hoogleraar Verhulp is duidelijk. “Jouw werkgever heeft daarin totaal geen vergoedingsverplichting, tenzij je anders in je contract bent overeengekomen,” licht hij toe.
“Wel moet de werkgever een gezonde en veilige thuiswerkplek verzorgen, waar je bureau bijvoorbeeld op de juiste hoogte staat.” Maar in plaats van het vergoeden van een nieuwe bureaustoel zal de baas je eerder vragen die van werkvloer te lenen, zegt hij.
Overleg is de sleutel
Zowel voor onze maatschappij als voor het arbeidsrecht is deze coronatijd geheel nieuw. Je recht halen als werknemer is daarom nog lastig. “Je krijgt dus meer voor elkaar door met de werkgever in gesprek te gaan, dan je op de wet te beroepen. Praat met je baas en leg hem voor wat je nodig hebt,” aldus Meijers. “Daar kom je nu een stuk verder mee leert mijn ervaring.”
