Klap komt nog

CBS: economische krimp valt mee, maar verwachting is somber

24 juni 2020 10:13 Aangepast: 24 juni 2020 11:29
Beeld © ANP

De Nederlandse economie kromp het eerste kwartaal minder hard dan voorspeld. Ten opzichte van het laatste kwartaal 2019 was er een teruggang van 1,5 procent en dat is 0,2 procentpunt minder dan verwacht. Het algehele economische beeld in juni is wel fors verder verslechterd.

Sinds de eerste raming heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral de investeringen naar boven bijgesteld, maakt het instituut woensdag bekend. Er blijkt de eerste maanden van dit jaar toch wat meer geïnvesteerd in onder andere de bouw, onderzoek en ontwikkeling dan verwacht.

Ook gaven huishoudens iets meer geld uit dan verwacht, maar al met al krimpt het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2020. Dat kwam toch vooral door de gedaalde consumptie van huishoudens.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

CBS-econoom: 'Coronavirus raakt ook Nederlandse economie'

0,2 procent krimp ten opzichte van 2019

De Nederlandse economie kromp dus niet met 1,7 procent, maar 1,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat valt mee, maar is nog steeds de snelste krimp sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009. Hiervoor groeide de economie al 23 kwartalen op rij.

Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het eerste kwartaal met 0,2 procent. Ook dat valt mee: het CBS verwachtte eerder een krimp van 0,5 procent.

Grootste krimp binnenlandse consumptie ooit

Het CBS maakte ook bekend dat het algehele economische beeld in juni wel fors verder is verslechterd. De economie is diep in een fase van laagconjunctuur gekomen, blijkt uit de zogenaamde conjunctuurklok van half juni. De conjunctuurklok is een analyse van belangrijke economische informatie die het CBS afgelopen maand verzamelde.

Door de coronamaatregelen hebben consumenten veel minder geld uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. In april hebben Nederlanders gemiddeld 17,4 procent minder besteed dan in april 2019. Dit is verreweg de grootste krimp van de binnenlandse consumptie door huishoudens die het CBS ooit heeft gemeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Het is officieel: Nederlandse economie gekrompen in eerste kwartaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van