Zelfs groei in Frankrijk

Economie eurozone krabbelt langzaam uit coronadal

23 juni 2020 12:00 Aangepast: 25 juni 2020 14:36
De Franse horeca is weer open. Beeld © Eyevine

De economie in de eurozone lijkt langzaam te herstellen. Cijfers van marktonderzoeker Markit wijzen erop dat de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector van de eurolanden in juni minder hard is gekrompen dan een maand eerder. In Frankrijk was zelfs sprake van een lichte groei.

De Britse marktonderzoeker houdt maandelijks inkoopmanagersindexen bij. Die laten zien of de bedrijvigheid toeneemt of niet. Ieder cijfer boven de 50 betekent groei, daaronder duidt op krimp.

Belangrijke indicator

De laatste maanden liggen die indexen onder een vergrootglas, omdat ze een indicatie kunnen geven hoe de economie uit de coronacrisis kan komen.

De voorlopige cijfers voor de industrie in de eurozone kwamen voor juni uit op 46,9, tegenover 39,4 in mei. Dat is beter dan verwacht, maar nog steeds een daling. Economen hielden gemiddeld rekening met een stand van 45.

Ook in de dienstensector was de krimp veel minder sterk dan een maand eerder, waarbij de gemiddelde verwachtingen ook werden overtroffen. Toch wijzen de cijfers erop dat de economiën van de eurozone maar langzaam herstellen nu de coronamaatregelen op veel plekken worden versoepeld.

Duitse daling zet door 

De Duitse economie bijvoorbeeld, de grootste van Europa, krabbelt maar langzaam uit het coronadal. De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie- en dienstensector steeg van 32,3 punten in mei naar 45,8 punten in juni. Dat is weliswaar beter dan de 42 punten waar analisten in hun verwachtingen bij Reuters op hadden gerekend, maar ook nog steeds een daling.

Toch is het een lichtpuntje. De index staat namelijk wel op het hoogste punt sinds de uitbraak van het coronavirus en dat wijst op toenemend leven in de Duitse economie, zegt Phil Smith, econoom bij IHS Markit, tegen Reuters.

Nog niet op volle kracht

Maar het is wel de vierde maand op een rij dat de index onder de 50 staat. De productie- en dienstensector lijken de ergste ellende achter zich te hebben, maar draaien nog lang niet op volle kracht, zegt Smith.

Zorgen over aanhoudende malaise op de arbeidsmarkt drukken op het sentiment. De Duitse overheid verwacht dat de economie dit jaar krimpt met 6,3 procent.

Dat zou de sterkste krimp zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Met een steunpakket van 130 miljard euro hoopt de Duitse regering de pijn te verzachten.

Groei in Frankrijk 

In Frankrijk zijn de signalen een stuk hoopvoller. Markit zag daar zelfs een toename van de bedrijvigheid in de industrie, terwijl economen rekening hielden met lichte krimp. Ook de dienstensector in Frankrijk groeide tegen de verwachtingen in licht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van