Economie

Rutte: meer steun voor behoud Nederlandse korting EU-contributie

19 juni 2020 16:25
Premier Rutte tijdens de inmiddels bekende manier van vergaderen met de EU-regeringsleiders. Beeld © ANP

Nog geen witte rook vandaag bij de EU-top over de nieuwe begroting voor de komende jaren. Wel ziet premier Mark Rutte dat de steun groeit voor het behouden van de korting die Nederland nu heeft.

De regeringsleiders van de 27 EU-landen waren vrijdag virtueel bijeen om te onderhandelen over zowel de langetermijnbegroting als het gigantische steunpakket. Die moet met name zwaar getroffen lidstaten zoals Italië en Spanje door de coronacrisis loodsen.

Een akkoord bleek vandaag voor beide kwesties nog niet binnen handbereik, vanwege de enorme tegengestelde belangen die er spelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese top over ongelooflijk veel geld: dit staat er op het spel

'Tegenstand softer'

Toch was Rutte na afloop optimistisch als het gaat om het behouden van de kortingen voor landen die meer betalen aan de EU dan ze krijgen, de 'nettobetalers' waaronder Nederland.

Die korting moet blijven, herhaalde Rutte nog maar eens. "Anders zie ik niet hoe we eruit kunnen komen", zei de premier na afloop van de videoconferentie. Toch zijn er volgens hem 'nog heel wat landen' tegen, maar wordt 'een aantal tegenstanders softer'.

Terug naar Brussel

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad gaat nu werken een een concreet voorstel voor zowel de begroting als het herstelplan. Half juli willen de regeringsleiders dan weer fysiek bijeenkomen in Brussel om tot een akkoord te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van