Economie

Woningsector smeekt om extra miljarden van het rijk om bouw aan de gang te houden

18 juni 2020 18:44
Een bouwproject in Den Haag. Beeld © Hollandse Hoogte

Een samenwerkingsverband van zeventien belangrijke spelers in de woningsector wil dat dat regering miljarden vrijmaakt om de sector te ondersteunen. De hulp zou ervoor moeten zorgen dat er doorgebouwd kan worden, ook als de vraag naar nieuwe huizen inzakt door de crisis.

De Woningbouwalliantie, zoals de club heet, is een bont gezelschap. Daarin zitten belangengroepen als Bouwend Nederland en makelaarsvereniging NVM, maar ook de woningbouwcorporaties zijn vertegenwoordigd.

Tekort aan huizen

Ze roepen het kabinet op om er voor te zorgen dat niet hetzelfde gebeurt als tijdens de vorige crisis. Toen kwamen de investeringen in de bouw zo goed als stil te liggen en gingen veel bouwbedrijven over de kop.

Inmiddels zitten we al jaren met een flink tekort aan woningen en door een nieuwe crisis dreigt dat alleen maar groter te worden, is de waarschuwing.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

315.000 woningen te weinig, waar wonen die mensen nu?

En dus wil de Woningbouwalliantie dat het rijk de portemonnee trekt. Zo vragen de partijen om een fonds op te richten waaruit de landelijke overheid mee kan betalen aan het bouwklaar maken van woningbouwgebieden.

Voordat er een huis neergezet kan worden moeten er namelijk al grote investeringen worden gedaan, om de omgeving daarvoor geschikt te maken. De landelijk overheid zou mee moeten betalen, omdat gemeenten en private partijen dat soort grote investeringen maar moeilijk kunnen of durven te doen. Het duurt lang voordat zo'n investering is terugverdiend.

Volgens de belangenclubs zou zo'n investering binnen vijf tot vijftien jaar zijn terugverdiend, als de grond ook daadwerkelijk wordt verkocht.

1 miljard... per jaar

Maar het verlanglijstje is nog veel groter. Zo hopen de partijen dat de verhuurdersheffing wordt verminderd of wordt gebruikt om de nieuwbouw van sociale huurwoningen aan te jagen. Die heffing is een belasting die door verhuurders, zoals woningbouwverenigingen, moeten worden betaald.

Overigens heeft het kabinet met Prinsjesdag al aangekondigd dat het de opbrengsten uit de verhuurdersheffing precies voor dat doel wil in gaan zetten. Daarvoor wordt een miljard uitgetrokken. Maar die impuls wordt wat de Woningbouwalliantie betreft structureel.

Vraag ondersteunen

De sector vindt ook dat de overheid de vraag naar huizen moet ondersteunen, als huishoudens terughoudend worden bij het kopen van huizen. Zo pleit de alliantie ervoor om de mogelijkheden voor startersleningen te verruimen en de grens van de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen, zodat je ook bij de aankoop van duurdere huizen gebruik kan maken van de NHG.

Als je een huis koopt met NHG en je moet je huis met verlies verkopen, dan betaalt een fonds de restschuld aan de bank. Daardoor loopt de bank weinig risico en krijg je een lagere hypotheekrente.

Ook lijkt het tijdelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting de partijen een goede optie, als dat nodig zou zijn om de vraag naar huizen aan te wakkeren.

Garantiefonds voor nieuwbouw

Als klap op de vuurpijl zou de sector graag zien dat er een garantiefonds komt. Dat fonds moet dan onverkochte huizen opkopen in een nieuwbouwproject, als er te weinig kopers zich melden. "Een dergelijk fonds geeft een garantie af en financiert zo nodig een deel van de onverkochte woningen in een project, zodat de bouw toch kan starten", aldus de alliantie.

Het zou dan alleen gaan om koop- en huurwoningen en 'het is reëel' dat de bouwers en ontwikkelaars op die woningen dan geen winst maken, schijft de alliantie erbij. Ook burgers en marktpartijen zouden geld kunnen stoppen in het fonds.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van