Ga naar de inhoud
Verborgen werklozen

Tienduizenden coronawerklozen tellen niet mee: zoveel banen verdwenen er echt

Archieffoto. Veel horecamedewerkers zijn hun baan kwijtgeraakt. Beeld © ANP

In de eerste drie maanden van de coronacrisis werden officieel zo'n 60.000 mensen werkloos. Maar het echte aantal ligt veel hoger: nog eens 140.000 werknemers verloren hun baan, maar tellen niet mee in het officiële werkloosheidscijfer. Vier vragen over de werkloosheid door het coronavirus.

Hoeveel mensen zijn er werkloos geworden?

In de afgelopen drie maanden is het officiële aantal werklozen in Nederland met zo'n 60.000 mensen toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het aantal WW-uitkeringen bij het UWV.

Maar eigenlijk zijn nog veel meer mensen hun baan verloren: het aantal werkenden is sinds maart met 201.000 mensen gedaald.

Dat verschil komt door een definitiekwestie: het CBS gebruikt de termen van de International Labour Organization (ILO). Volgens die organisatie ben je alleen werkloos als je wel op zoek bent naar werk en ook direct beschikbaar bent.

Is dat niet het geval, dan verlaat je volgens de definitie de arbeidsmarkt en kom je in de 'niet-beroepsbevolking' terecht. Dat gebeurde de afgelopen drie maanden bijna 140.000 keer, een ongekend hoog aantal.

"Het gaat dan bijvoorbeeld om een scholier die zijn bijbaan is kwijtgeraakt en pas weer een nieuwe baan wil gaan zoeken als de coronacrisis voorbij is", legt Peter Hein van Mulligen van het CBS uit.

"Momenteel is deze groep relatief groot, omdat het coronavirus het ook lastiger maakt om een baan te zoeken. Mensen die in een sector werken die stil komt te liggen, kunnen niet op zoek naar een nieuwe baan. En omdat ze niet op zoek zijn, tellen ze officieel niet mee als werkloze. Daardoor loopt het werkloosheidscijfer momenteel uit de pas met de werkelijkheid", zegt hij. 

Wie zijn die werklozen?

Vooral jongeren zijn de klos door de coronacrisis. Het aantal mensen onder de 25 met een WW-uitkering is in drie maanden tijd verdrievoudigd.

Jongeren werken relatief vaak in de sectoren die het zwaarst getroffen worden door het coronavirus, bleek eerder al. Nu blijken die sectoren ook de meeste banen te schrappen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de horeca, waar het aantal werkloosheidsuitkeringen met ruim 12 procent steeg.

Sinds
Lees ook:
Sinds begin coronacrisis 61.000 meer ww-uitkeringen

Ook in de schoonmaakbranche, de detailhandel en de uitzendbranche nam de werkloosheid flink toe.

Jongeren hebben bovendien een zwakkere positie op de arbeidsmarkt, omdat zij vaak op tijdelijke basis of met flexcontracten werken. Het werkloosheidpercentage onder jongeren is normaal al een stuk hoger dan gemiddeld, de afgelopen maanden is dat percentage alleen maar harder omhooggeschoten.

Zijn er ook mensen die juist wel een baan kregen?

Ja, die zijn er, maar wel heel weinig. De aantallen die hierboven genoemd staan, zijn nettoaantallen. In totaal hebben 180.000 Nederlanders de afgelopen drie maanden een baan gekregen, terwijl 381.000 mensen juist zijn ontslagen.

Het aantal mensen dat aan het werk ging, is bijna gehalveerd ten opzichte van normaal, terwijl het aantal ontslagen juist flink is toegenomen.

Hebben we het ergste nu gehad?

Nou, nee. Het lijkt erop dat de klap nog moet komen. Zo zal het aantal faillissementen de komende tijd flink toenemen, voorspelt kredietverzekeraar Coface. Daardoor komen werknemers op straat te staan.

Nog dit jaar zal de werkloosheid oplopen naar 4,6 procent, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB). De grootste klap komt pas volgend jaar: dan loopt de werkloosheid op naar 7,3 procent, denkt DNB. Dat is bijna twee keer zo hoog als de huidige werkloosheid: die ligt op 3,6 procent.

DNB:
Lees ook:
DNB: ruim 400.000 mensen worden werkloos door crisis

CPB: economie krimpt dit jaar met 6 procent

04:44