Ga naar de inhoud
Gerommel

Woningcorporatie Vestia opnieuw slachtoffer miljoenenfraude

FIOD onderzoekt smeergeldbetalingen bij Vestia. Beeld © ANP

Woningcorporatie Vestia, die enkele jaren geleden op de rand van de afgrond kwam te staan door de zogenoemde derivatenfraude, is opnieuw slachtoffer geworden van een miljoenenfraude.

Dat bevestigt een woordvoerder van Vestia na een bericht in de Telegraaf. Volgens de krant is op grote schaal gerommeld met het uitbesteden van onderhoudswerkzaamheden aan de huurwoningen van Vestia in de regio Rotterdam.

De fiscale opsporingsdienst FIOD zou in 2018 zijn gestuit op omkopingspraktijken rond het onderhoud aan 80.000 Vestia-woningen. Voor onderhoud en reparatie aan haar sociale huurwoningen betaalt de woningcorporatie jaarlijks tientallen miljoenen.

Smeergeld

Twee voormalige werknemers van de corporatie zouden opdrachten hebben gegund aan bedrijven, die bereid waren smeergeld te betalen. Een Brabants projectbureau dat de werkzaamheden verdeelde onder de opdrachtnemers, speelde daarbij een sleutelrol.

Volgens de Telegraaf hadden de twee Vestia-werknemers beide bijna een miljoen euro op hun bankrekeningen staan, terwijl zij bij de corporatie een modaal salaris verdienden.

De twee werknemers zijn ontslagen, zegt de woordvoerder van Vestia. “Maar omdat het interne onderzoek en dat van de FIOD nog loopt, kunnen wij geen verdere toelichting geven."

Dit is een artikel van