Misbruik van belastinggeld

Ruim 200 tips over fraude met coronasubsidies

15 juni 2020 14:41 Aangepast: 15 juni 2020 16:01
Een kantoor van het UWV. Beeld © Hollandse Hoogte

Bij verschillende overheidsinstanties zijn inmiddels al meer dan 200 meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasubsidies. De signalen zijn binnengekomen bij het ministerie van Sociale Zaken, het UWV en de Financial Intelligence Unit.

Dat bevestigen de instanties na berichtgeving van het AD. De meeste meldingen (145) kwamen binnen bij het ministerie van Sociale Zaken, de meeste daarvan via Meld Misdaad Anoniem. Dat is niet verwonderlijk, want dat ministerie is verantwoordelijk voor de grootste steunregelingen tijdens de coronacrisis.

NOW, TOGS, TOZO

Zo is het ministerie verantwoordelijk voor de NOW-, TOGS en de TOZO-regeling. De NOW is veruit de grootste en de kostbaarste. Vanuit die pot (inclusief de NOW 2.0) geeft de staat waarschijnlijk voor bijna 20 miljard euro aan loonkostensubsidie uit aan bedrijven die anders moeite hebben om hun personeel te kunnen doorbetalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bureaus proberen slaatje te slaan uit aanvraag zzp-subsidie: 'Gewoon boeven'

Bij het UWV, dat is dan weer de instantie die namens het ministerie ook daadwerkelijk de subsidieaanvragen voor de NOW moet beoordelen, zijn 21 zaken van mogelijke fraude bekend. Hierbij zou het bijvoorbeeld gaan om werkgevers die met omzet schuiven om in aanmerking te komen voor de NOW.

Meerdere fraudeopties

Daarvoor is een aantal mogelijkheden. Zo kunnen opdrachten bewust verschoven worden naar een later moment, zodat de omzetdaling kunstmatig wordt vergroot tijdens de subsidieperiode. In dat geval kan een bedrijf meer subsidie krijgen, tenzij ze natuurlijk gepakt worden.

Een andere mogelijkheid om op deze manier te frauderen ligt er voor bedrijven waarvoor geldt dat niet het hele concern, maar alleen een of meerdere dochterbedrijven een NOW-aanvraag hebben gedaan. In dat geval zou een bedrijf kunnen frauderen door omzet van het ene dochterbedrijf naar het andere over te hevelen, ook weer met als doel om de omzet te drukken en zo meer subsidie binnen te harken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ceo-fraude neemt vlucht tijdens coronacrisis, waarschuwt fraudepolitie

Het ministerie is zich sinds het opstellen van de noodregelingen al bewust van de mogelijkheden tot fraude, schreef minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken eerder al aan de Kamer, maar er wordt een afweging gemaakt tussen de fraudegevoeligheid en het belang van een regeling die snel uitvoerbaar is voor bedrijven in nood.

Terugvorderen

Overigens geldt dat er uiteindelijk bewijsstukken overhandigd moeten worden van de definitieve omzetdaling en grote bedrijven moeten daar ook een accountantsverklaring bij doen. Als later blijkt dat er te veel subsidie is uitgekeerd, wordt dat alsnog verrekend. Als er sprake van fraude is wordt de subsidie teruggevorderd en kunnen er ook boetes worden opgelegd.

Bij de Financial Intelligence Unit (FIU), de overheidsorganisatie waar banken, verzekeraars en accountants verdachte transacties moeten melden, zijn tot dusver 45 gevallen van mogelijke fraude genoteerd, zei een woordvoerder. Zo zijn er volgens hem bedrijven die al vóór de coronacrisis geen salaris uitbetaalden, maar toch NOW-steun ontvingen.

'Aanvragen en opnemen'

Twee weken geleden werd volgens de Financial Intelligence Unit een 25-jarige man gearresteerd op verdenking van het ten onrechte innen van een uitkering uit de TOGS-regeling. Deze regeling voorziet in een tegemoetkoming van 4000 euro aan gedupeerde ondernemingen die schade lijden door de coronamaatregelen.

Uit onderzoek bleek dat de man een eenmanszaak had, maar de afgelopen periode geen onkosten en omzet had gemaakt. Op de dag dat de man de tegemoetkoming ontving, nam hij het bedrag direct volledig in contanten op.

Regeling voor ondernemers nog niet volmaakt, erkent minister Koolmees

Minister Koolmees (Sociale Zaken) was bij RTL Z om vragen van ondernemers te beantwoorden. Hij erkende dat de verschillende subsidieregelingen zwakke punten hebben.
ANP / RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van