Corona hakt erin

Crisis niet eerlijk verdeeld: Groningen en Zuid-Limburg hardst geraakt

15 juni 2020 13:07 Aangepast: 16 juni 2020 10:28
Windmolens in Groningen. Beeld © Michiel Wijnbergh Fotografie

De coronacrisis slaat overal in het land hard toe, maar sommige regio’s krijgen het aanzienlijk zwaarder te verduren dan andere. De grote steden komen er over het algemeen het best vanaf terwijl in Groningen en Zuid-Limburg de hardste klappen vallen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Rabobank. Daarvoor keken economen van de bank naar de verwachte krimp per sector en de verdeling van die sectoren over de verschillende regio's.

Ten slotte werd er nog rekening gehouden met de mate waarin regio's afwijken van het gemiddelde, door te kijken naar de lokale daling van het aantal transacties.

Groningen hard geraakt

De uitkomst van die rekensom is voor sommige regio's erg somber. In 'Overig Groningen', de regio rondom de stad Groningen, wordt de krimp van de economie dit jaar geraamd op minstens 7,1 procent. Dat is veel meer dan de door Rabo geschatte landelijke krimp van 5,7 procent.

Dat het daar zo slecht gaat heeft ermee te maken dat er in de regio veel energie wordt opgewekt. Het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan, wat al gepland was, heeft invloed op de krimp in de regio. Maar doordat de economie deels heeft stilgelegen was er ook nog eens veel minder vraag naar energieproducten. En dat hakt erin.

Industrie

In het algemeen geldt dat de regio's die veel sectoren huisvesten die hard worden geraakt, ook de meeste economische tegenspoed kunnen verwachten. Vooral regio’s met veel industrie, landbouw, handel en horeca gaan diep in de min.

Dat komt omdat het in deze beroepsgroepen vrijwel onmogelijk is om de productie op gang te houden als je niet naar de zaak mag. Daardoor zullen naar verwachting ook Zuid-Limburg (-7,0 procent), Leiden en Bollenstreek (-6,6 procent) en Noord-Limburg (-6,6 procent) buitenproportioneel hard geraakt worden.

Veel zakelijke dienstverlening in steden

In andere streken gaat het allemaal juist beter dan gemiddeld, hoewel het overal kommer en kwel is. In de regio Den Haag valt de crisis met -4,4 procent relatief mee. Dat geldt eigenlijk voor alle grote steden, maar ook regio's als Noord-Drenthe (-4,8 procent) en de omgeving van Alkmaar (-4,9 procent) doen het naar verhouding goed.

Al deze regio's hebben volgens de bank een 'gunstige sectorstructuur'. Dat wil dus zeggen dat ze minder afhankelijk zijn van de zwaarst getroffen sectoren en juist veel werk hebben in sectoren waar het minder slecht gaat: denk bijvoorbeeld aan het onderwijs of de zorg.

De bank denkt dat de grote steden er naar verhouding goed vanaf komen, omdat daar veel mensen werkzaam zijn in de commerciële dienstverlening. Dat is nou net werk dat vaak wel gewoon vanuit huis gedaan kan worden.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van