Nederland moet het coronavirus bestrijden door in te zetten op indammen en niet op de huidige 'maximale controle'. Dat kan over twee jaar gemeten zo'n 123 miljard euro schelen, terwijl er verder zo'n 50.000 doden minder zullen kunnen vallen, zeggen onderzoekers van KPMG en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Het kabinet schept geen duidelijkheid over hoe het het coronavirus wil bestrijden. Er is een politieke term ontwikkeld, 'maximale controle', maar die term kent de Wereldgezondheidsorganisatie WHO helemaal niet, zegt David Ikkersheim, partner bij KPMG.
Nu lijken het RIVM en de GGD nog te gaan voor groepsimmuniteit, zegt hij. Een rekensom leert volgens hem echter dat een strategie van indammen voordelen levert, zowel op het financiële vlak als qua gezondheid.
Beleid bijstellen
Dat schrijven Ikkersheim en Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam in het rapport 'De tweede golf dat zijn wij', met als ondertitel 'een pleidooi om covid-19 in Nederland in te dammen'.
Ikkersheim en Koolman willen met het rapport ruimte bieden om het beleid bij te stellen. Ze pleiten ervoor dat er een informatiecampagne komt om mensen, ook met lichte klachten, te laten testen, tests online in plaats van via de telefoon in te boeken en de uitslag binnen 24 uur of bij voorkeur binnen 8 uur te hebben.
Ook zou het bronnen- en contactonderzoek veel sneller moeten plaatsvinden. Ikkersheim noemt de Amerikaanse staat New Jersey, waar blijkt dat 90 procent van de mensen waarmee iemand die besmet is met het coronavirus wordt opgespoord.
Veel minder besmettingen
Als er helemaal wordt gekozen voor indamming, door middel van meer en sneller testen en bronnen- en contactonderzoek, dan kan de reproductiefactor, oftewel hoeveel anderen iemand die het coronavirus heeft besmet, fors worden teruggebracht, van de huidige 0,9 naar 0,5. Dat betekent dat het coronavirus uiteindelijk uitdooft, legt Ikkersheim uit.
In de tussentijd zullen er nog wel nieuwe besmettingen zijn, maar dusdanig veel minder dan nu, dat consumenten zich geen zorgen maken dat ze het krijgen. Tuberculose bestaat ook nog steeds in Nederland, maar niemand is bang dat hij of zij het krijgt, licht Ikkersheim toe.
'Consumenten durven dan te besteden'
De economie kan dan verder open dan nu en consumenten zullen weer meer durven uitgeven dan met de huidige strategie en dat stuwt de economie. Tot en met 2022 valt dat voordeel op circa 123 miljard euro te becijferen, aldus Ikkersheim. Dat is een schatting, het kan minder zijn, maar ook meer.
Hun schattingen zijn gebaseerd op scenario's van De Nederlandsche Bank (DNB). Als andere landen ook meedoen met de strategie, dan zou het voordeel nog veel hoger kunnen uitvallen tot wel 17 procent van het BBP in 2022, zo laat DNB zien.
Sowieso minder slachtoffers
Verder zullen er door de strategie van indamming minder doden vallen, aldus Ikkersheim. In het rapport staat dat het zo'n 50.000 doden kan schelen, maar het kunnen er ook 100.000 zijn, zegt Ikkersheim.
Ook als het terugdringen van de reproductiefactor tot 0,5 niet (helemaal) lukt, dan is het toch aan te bevelen om de adviezen over te nemen, vindt Ikkersheim. De reproductiefactor zal sowieso omlaag gaan en daardoor zul je je economie een stuk verder open kunnen zetten dan nu het geval is.