Economie

Kabinet onderzoekt verlaging btw, maar 'het is ingewikkeld'

12 juni 2020 13:54 Aangepast: 12 juni 2020 13:56
De nieuwe staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Duitsland verlaagt de btw om de economie een zetje in de rug te geven. Fijn voor onze oosterburen, want daarmee worden de boodschappen goedkoper. Of dat in Nederland ook gebeurt is de vraag, maar staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën gaat wel onderzoeken of een btw-verlaging mogelijk is.

Het Duitse btw-tarief wordt een half jaar lang verlaagd van 19 naar 16 procent. De btw op bijvoorbeeld verse groente en fruit daalt van 7 naar 5 procent. In Nederland betalen we sinds 2019 21 procent op hoog belaste producten en en 9 procent op laag belaste producten zoals groente en fruit.

Haken en ogen

Vijlbrief zegt dat hij naar een btw-verlaging wil kijken, al ziet hij veel haken en ogen. "Alles wat bijdraagt aan herstel, daar kijken we naar. Het staat op mijn lijstje. Ik overweeg het niet op dit moment, maar ik wil er wel naar kijken. Maar het is wel ingewikkeld hoor."

De staatssecretaris voorziet problemen bij de uitvoering door de Belastingdienst, die een slechte track record heeft op het gebied van beleidswijzigingen uitvoeren in de haperende en verouderde ICT-systemen van de fiscus.

"Ik heb een Belastingdienst waar niet altijd alles direct goed gaat, dus ik moet een beetje opletten", zegt Vijlbrief. "Ik moet eens kijken wat de Duitsers precies hebben gedaan. Ze hebben het volgens mij ook maar voor een beperkte periode gedaan, dus dat is in de uitvoering voor de Belastingdienst ingewikkeld."

Bijna 58 miljard euro

Het btw-stelsel bestaat in Nederland sinds 1969. Toen lag het hoge tarief op twaalf procent en het lage tarief op 4 procent. Na de loon- en inkomstenheffing is de btw de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). In 1969 leverde de btw de schatkist 2,6 miljard euro op. In 2019 was dat bijna 58 miljard euro

Nederland bevindt zich in de Europese middelnmoot met het btw-tarief van 21 procent. Luxemburg kent het laagste tarief (17 procent), Hongarije het hoogste (27 procent).

De Nederlandse overheid keek al eens naar een verlaging van de btw op gezonde producten zoals groente en fruit. Dat zou de staatskas 350 miljoen euro schelen, stelde minister Hugo de Jonge eind 2019. Ook hij verwachtte uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar, vooral vlees en vis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van