Ga naar de inhoud
Economie

Beyond Meat: niet één maar twéé vegafabrieken in Nederland

Enschede en Zoeterwoude gaan vegaburgers voor Europa maken. Beeld © Beyond Meat

De Amerikaanse maker van vegaburgers en -worstjes Beyond Meat opent niet een, maar twee fabrieken in Nederland. De fabrieken in Zoeterwoude en Enschede gaan vleesvervangers produceren voor heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Dat zegt Beyond Meat-bestuurder Chuck Muth tegen RTL Z. Vandaag is de officiële opening van de eerste productiefaciliteit in Zoeterwoude, die eigendom is van vleesimporteur Zandbergen.

Geïmporteerde vegaburgers

Dat Nederlandse bedrijf verzorgt al sinds 2018 de Europese distributie voor Beyond Meat. Die producten moesten voorheen echter worden ingevoerd. In de nieuwe productiefaciliteit in Zoeterwoude gaan aanvankelijk 'een paar dozijn' mensen aan het werk, zegt commercieel directeur Adriaan Figee van Zandbergen.

Beyond Meat, dat in 2009 werd opgericht en vorig jaar met succes naar de beurs ging, had zijn komst naar Zoeterwoude al eerder aangekondigd.

Maar nu blijkt de Amerikaanse maker van vleesvervangers ook in Enschede een fabriek te openen. Daar worden volgens Muth de ingrediënten gemaakt die in Zoeterwoude worden verwerkt tot het eindproduct. De tweede fabriek wordt wel eigendom van Beyond Meat.

Substantiële investering

Volgens Muth was het niet nodig om de ingrediëntenfabriek eveneens in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude te vestigen. "Zo ver liggen de locaties niet van elkaar".

Hoe veel Beyond Meat in totaal investeert in Nederland, wil hij niet kwijt. "In Zoeterwoude niets, in Enschede kan ik niet zeggen omdat die fabriek nog niet open is. Maar het is een substantieel bedrag." Ook is nog onbekend hoeveel mensen in Enschede aan de slag gaan.

Wel benadrukt Muth het belang van de vestigingen in Nederland. "Het is voor ons echt een milestone, een belangrijk punt in onze ontwikkeling. Het zijn de eerste fabrieken buiten de VS. Dankzij die locaties kunnen we onze producten sneller bij de klanten op de snel groeiende Europese markt krijgen, en kunnen we veel transportkosten besparen."

Beyond
Lees ook:
Beyond Meat maakt voor het eerst winst: koers keldert 10 procent

Keuze voor Nederland

Beyond Meat koos voor Nederland voor verschillende redenen, vertelt Muth. "In de eerste plaats zijn de Nederlandse consumenten goed geïnformeerd en bewust, en passen goed bij ons product. Zij begrijpen de wereldwijde zorgen over gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn."

Daarnaast koos het bedrijf voor Nederland vanwege de strategische ligging in Noord-Europa. "Het is dicht bij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië, en het vestigingsklimaat voor bedrijven is er goed." Ook wijst Muth op de al langer bestaande banden met het Nederlandse Zandbergen als importeur en distributeur.

De opening van andere Europese fabrieken sluit Muth niet uit, maar is niet gepland. "De capaciteit in Nederland is voorlopig voldoende, en kan bovendien nog worden uitgebreid." Volgens Zandbergen-directeur Figee zit de uitdaging niet zozeer in de productiecapaciteit, maar in de ontwikkeling van de verkoop.

Op naar het miljard

Beyond Meat werd in 2009 opgericht door ondernemer Ethan Brown. De afgelopen jaren wist het bedrijf te profiteren van de groeide populariteit van vleesvervangers. De omzet steeg vorig jaar van 88 miljoen tot 298 miljoen dollar. Daarop werd overigens een verlies van 12,4 miljoen dollar geleden.

"Met de twee huidige fabrieken in de VS zouden wij een omzet van 1 miljard dollar aankunnen", zegt chief growth officer Chuck Muth. "Maar die capaciteit kan snel groeien, met nieuwe productiepartners in Canada en de ontwikkelingen in Nederland. Ook kijken wij naar China."

Volgens dit vleesbedrijf gaan we minder vlees eten

03:26