Voor slechte leningen

'ECB werkt aan plannen voor Europese bad bank'

10 juni 2020 15:12 Aangepast: 10 juni 2020 19:24
Het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Beeld © DPA

Binnen de Europese Centrale Bank wordt gewerkt aan voorstellen om een zogenoemde bad bank op te richten. Daar zouden dan slechte leningen die banken hebben verstrekt in gestald moeten worden, zodat banken niet in de problemen komen.

Dat schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen. Eerder schreef ook het FT al dat er op hoog niveau over een dergelijk voorstel wordt gesproken.

Non-performing loans

De vrees bestaat namelijk dat door de coronacrisis banken weer een grote piek zullen zien in het aantal slechte leningen, non-performing loans genoemd. Dat zijn leningen waarop al geruime tijd niet wordt afgelost of waarvan het waarschijnlijk is dat ze deels of geheel niet terug gaan komen.

Tijdens de vorige crisis vormden deze slechte leningen voor veel Zuid-Europese banken een groot probleem. Als banken te veel geld hebben uitgeleend dat ze (waarschijnlijk) niet gaan terugkrijgen, dan moeten ze grote afschrijvingen doen. En dat kan de bank zelf in gevaar brengen.

Taskforce

Een van de oplossingen is het oprichten van een zogenoemde 'bad bank', om daar al die rommelleningen in onder te brengen. Volgens Reuters is er een taskforce opgericht binnen de ECB die aan het onderzoeken of er een Europese bad bank kan worden opgericht.

Een bron binnen de ECB weerspreekt tegen RTL Z dat er sprake zou zijn van zo'n taskforce. Dat erover gedacht wordt, wordt niet ontkend.

Bad bank

In grote lijnen werkt een bad bank zo: de bank met de slechte leningen op zijn balans verkoopt deze leningen door aan de bad bank. Niet voor het complete bedrag van de leningen, want het is niet aannemelijk dat het gehele bedrag terugkomt.

Op die manier kan de bank die de lening heeft verstrekt snel de balans opruimen, zonder dat meteen al het uitgeleende geld als verloren moet worden beschouwd. De bad bank, waar al deze 'rommel' wordt gestald, moet dan proberen om alsnog na verloop van tijd (een groot deel van) de vorderingen te innen.

Prematuur

Afzonderlijk hebben sommige landen wel al dit soort bad banks opgetuigd tijdens de vorige crisis om hun banken te redden. Maar een gezamenlijke variant, waardoor de eurolanden dus ook samen de verantwoordelijkheid nemen voor schulden in andere landen, ligt zeer gevoelig. Tot nu toe was dit nooit haalbaar.

Het hoofd bankentoezicht bij de ECB, Andrea Enria, heeft wel meerdere malen laten weten een persoonlijk voorstander te zijn van bad banks. Maar volgens hem is een Europese variant op dit moment 'prematuur', zolang niet duidelijk is wat de impact van de coronacrisis op het aantal slechte bankleningen zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van