Economie

OESO: corona is grootste crisis sinds Tweede Wereldoorlog

10 juni 2020 10:56 Aangepast: 10 juni 2020 17:56
In Stuttgart dragen Duitsers mondkapjes op straat. Beeld © Marijan Murat/dpa Photo via Newscom

De coronacrisis leidt tot het grootste verlies aan inkomens in meer dan een eeuw. Herstellen van de economische schade zal langzaam gaan en de effecten zijn nog lang voelbaar, vooral onder kwetsbare groepen en landen.

Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag in een rapport over de wereldeconomie.

Normaal gesproken produceert de club van grote economieën één voorspelling voor de economie, van de wereld, de eurozone en individuele landen.

Twee scenario's

Door de grote onzekerheid die is ontstaan door het virus zijn er nu twee scenario’s. Een milde, zonder tweede golf aan besmettingen en een waar er wel een nieuwe uitbraak volgt later dit jaar.

"Het is geen uitputtende voorspelling, maar een handvat om verder beleid te vormen", zegt de instantie.

Nederland: 10 procent krimp

In het milde scenario krimpt de wereldeconomie dit jaar met 6 procent. In het tweede scenario is dat 7,6 procent, zegt de organisatie.

De werkloosheid in OESO-landen, inmiddels achtendertig rijkere economieën waaronder Nederland, loopt op tot zeker 9 procent in 2020.

Voor de eurozone geldt een krimp van 9,1 procent of 11,5 procent. En voor Nederland respectievelijk 8 en 10 procent. Voor landen zoals Italië en Frankrijk is dat zelfs 14 procent, voorspelt de organisatie. 

Schade goedmaken

In het minst donkere scenario zouden veel landen volgend jaar al een deel van de schade kunnen goedmaken. Voor Nederland zou dat een groei betekenen van 3,4 procent.

De eurozone komt dan uit op een groei van 3,5 procent. Maar in een minder gunstig scenario duurt dat herstel veel langer.

Mensen aan nieuwe banen helpen

Volgens OESO-hoofdeconoom Laurence Boone komen we niet uit deze crisis zonder internationale samenwerking. "Beleidsmakers balanceren op een koord", zegt ze.

De grootste gezamenlijke beleidsuitdagingen zijn volgens OESO het ontwikkelen van een vaccin en het maken van steunmaatregelen om mensen aan nieuwe banen te helpen, economische hervormingen door te voeren en kwetsbare mensen te beschermen.

Recessie al voorspeld

Eerder voorspelde de organisatie al dat deze crisis de eurozone in een recessie kan duwen.

Dit is een marathon en geen sprint, zegt de OESO. We zitten pas in een fase waarin we leren leven met het feit dat het coronavirus om ons heen is. En we zijn voorlopig nog niet uit de crisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OESO: coronacrisis kan Eurozone in recessie duwen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van