Grootste daling ooit

Duitse export keldert en dat raakt ook de Nederlandse economie

09 juni 2020 18:13 Aangepast: 09 juni 2020 22:48
Beeld © Getty

Door de coronacrisis zakte de voor Duitsland zo belangrijke export in april met maar liefst 24 procent in vergelijking met een maand eerder. Dat is de grootste daling ooit. Dat voelen wij in Nederland ook.

Duitsland exporteerde in april voor 75,5 miljard euro aan goederen naar het buitenland. Dat lijkt veel, maar ten opzichte van een maand eerder is het een min van maar liefst 24 procent.

In maart was er ook al een daling, omdat de gevolgen van het coronavirus toen ook al werden gevoeld. Als je de cijfers voor april afzet tegen die van dezelfde maand een jaar eerder, dan is er sprake van een afname van zelfs 31 procent. Dat is de sterkste daling sinds de metingen begonnen in augustus 1950, wijzen cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis uit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Wereldbank: coronacrisis zorgt voor diepste recessie sinds WOII

Als het in Duitsland regent...

Het kan niet anders dan dat wij in Nederland dat ook gaan merken. Duitsland is immers verreweg onze belangrijkste handelspartner. Niet alleen de Duitse export daalde, ook de import (met bijna 22 procent) en de import van Duitsland uit Nederland is onze export.

Bijna een kwart van de goederen die wij exporteren gaat naar Duitsland, blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Uitgaven uitstellen

Als de Duitse economie slechter draait, dan zorgt dat ook voor onzekerheid bij consumenten. Zo'n 13 procent van de export van Nederland naar Duitsland bestaat uit onder meer huishoudelijke apparatuur en andere apparaten, geeft Erik-Jan van Harn van Rabobank als voorbeeld. Hij richt zich bij Rabobank op het analyseren van economie in de eurozone, met als focus onder meer Duitsland.

Het is logisch dat die sector hard geraakt wordt. Dat zijn uitgaven die consumenten makkelijk even uitstellen tot ze weer wat meer zekerheid hebben, zegt hij.

Auto-industrie

Verder is voor Duitsland de industrie een belangrijke sector, goed voor ongeveer een kwart van de economie. Het is vooral de industrie die is geraakt, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie & transport en logistiek bij ABN Amro.

Daarbinnen is de auto-industrie groot en in april kelderde de productie van personenauto's in Duitsland tot slechts 10.900, tegen 287.900 in maart. Er was een gebrek aan onderdelen uit China, aldus Swart. Daarnaast zal er midden in de coronacrisis weinig animo zijn geweest om een nieuwe auto te kopen.

In Nederland zitten belangrijke toeleveranciers voor de Duitse autoindustrie, aldus Swart. Zo maken Nederlandse bedrijven onder meer schuifdaken voor auto's, onderdelen uit metaal, rubber en kunststof en verder onder meer dashboardpanelen, zegt hij.

Halffabrikaten

Er komen in de haven van Rotterdam ook veel halffabrikaten binnen die meteen worden uitgevoerd naar Duitsland om daar in de industrie te worden gebruikt, vult Erik-Jan van Harn aan.

Veel van die halffabrikaten komen uit China en in het eerste kwartaal werd daar minder geproduceerd vanwege het coronavirus. Het duurt even voor die fabrieken daar weer draaien, en de producten weer in Rotterdam zijn en verder kunnen worden geëxporteerd naar Duitsland, aldus Van Harn.

Forse uitvoerdalingen

Gedetailleerde cijfers van welke sectoren Nederlandse bedrijven in april minder verkochten aan Duitsland zijn nog niet voorhanden. Wel is duidelijk dat in de maand maart Nederlandse bedrijven al 23 procent minder motorvoertuigen en onderdelen daarvoor leverden, zo blijkt uit cijfers van Destatis.

Verder daalde in maart de Duitse import (en dus de Nederlandse export) van onder meer machines (met 28 procent), van metalen (met 27 procent), van farmaceutische producten (met 13 procent) en van chemische producten (met bijna 13 procent).

Voedingsmiddelen en bloemen

De export van voedings- en de agrarische sector moet redelijk zijn doorgelopen, denkt Swart, mensen zijn immers niet minder gaan eten. Hoogstens hebben bepaalde sectoren minder weten af te zetten, zoals bedrijven die veel aan de horeca leveren.

Het Duitse statistiekbureau geeft voor april wel totaalcijfers voor de import, zonder deze uit te splitsen naar land. Te zien is dat de import van groente met een kleine 6 procent steeg in vergelijking met een jaar eerder. Ook na de import van levensmiddelen toe. Wel daalde de import van bloemen en planten met bijna 10 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van