Economie

Frans noodpakket van 15 miljard voor luchtvaartsector

09 juni 2020 13:42
Een Airbus-toestel Beeld © Getty Images

De Franse regering trekt 15 miljard euro uit om de luchtvaartindustrie te steunen. De sector is hard geraakt door de coronacrisis.

Breed pakket

Het is een breed pakket, zegt onderminister van Transport Jean-Baptiste Djebbari. Zo komt er een fonds om vliegreizen minder vervuilend te maken en worden bestaande steunregelingen uitgebreid, onder andere loonsubsidies en deeltijdverkorting. Ook wordt het makkelijker voor bedrijven om geld te lenen.

Drie grote bedrijven in het land zullen daar gebruik van maken: vliegtuigfabrikant Airbus, motorfabrikant Safran en defensieconcern Thales. Deze bedrijven krijgen veel minder orders binnen door de coronacrisis. Volgens Djebbari daalt de omzet van Airbus de komende twee jaar met 40 procent.

Banen verloren

Ondanks het noodpakket zal de werkloosheid oplopen. Er gaan banen verloren, zegt de onderminister. Hoeveel werknemers hun baan verliezen is nog niet bekend. Wel dat de luchtvaartsector belangrijk is voor de werkgelegenheid en de economie als geheel: er werken zo'n 300.000 mensen en is jaarlijks goed voor een omzet van bijna 60 miljard euro.

"We zullen alles doen om deze Franse industrie te steunen. Deze is belangrijk voor onze soevereiniteit, onze banen en onze economie", aldus Bruno le Maire, de minister van Financiën.

Naast de luchtvaartsector trekt de Franse regering ook geld uit voor de toeristische sector (`18 miljard euro) en de autoindustrie (8 miljard euro).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van