Economie

CNV wil dat terugkeerders van vakantie coronatest doen

08 juni 2020 07:57 Aangepast: 08 juni 2020 08:58
De eerste reizigers vertrekken weer vanaf Schiphol. Beeld © Robin Utrecht

Vakbond CNV roept alle werkenden die terugkeren van een vakantie in het buitenland op om eerst een coronatest te doen en dan pas naar het werk te komen. Volgens de bond vrezen veel mensen nieuwe coronabesmettingen als gevolg van tripjes over de grens.

Dat blijkt uit onderzoek van CNV onder bijna 1900 werkenden. Een derde van de ondervraagden gaf aan nieuwe besmettingen te verwachten als collega's terugkeren uit het buitenland na een vakantie. Ruim 28 procent vreest zelfs een tweede coronagolf.

Helft blijft in eigen land

"We moeten voorkomen dat we een tweede coronagolf krijgen. Juist op de werkplek komt het sociale verkeer weer op gang en is de kans op nieuwe besmettingen groot. Alle werkenden die naar het buitenland zijn geweest en lichte klachten hebben, roepen we daarom op tot een coronatest, voordat ze weer terugkeren naar het werk. Zo voorkomen we een nieuwe besmettingsgolf", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin

Bijna de helft van de ondervraagden, 46 procent, geeft aan het onveilig te vinden om naar het buitenland te gaan. De helft van de ondervraagden zegt door de coronacrisis dit jaar te kiezen voor een vakantie in eigen land.

Weinig druk van de baas

Uit het onderzoek blijkt ook dat er maar heel weinig werknemers zijn die druk voelen van de baas om niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Minder dan 1 procent zegt dat de werkgever een reis over de grens verbiedt. Iets meer dan 5 procent zegt wel dat de werkgever het 'liever niet heeft'.

Uit de peiling van CNV bleek verder dat 8 procent van de ondervraagden aangaf geen geld te hebben om op vakantie te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van