Economie

Verrassend lichtpuntje in de VS: werkloosheid daalde in mei

05 juni 2020 16:04 Aangepast: 05 juni 2020 17:10
Een man voor het ministerie van Arbeid in New York. Beeld © Getty

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen maand 2,5 miljoen banen bijgekomen. Na de enorme val in maart en april door de uitbraak van het coronavirus lijkt het tij te keren.

Door de toename in banen daalde het werkloosheidcijfer weer wat met 1,4 procent naar 13,3 procent. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag. Eerder was nog de vrees bij de regering dat de werkloosheid zou stijgen naar 20 procent in juni.

In plaats daarvan treedt er licht herstel op. De werkgelegenheid steeg met name in de sectoren toerisme, horeca, bouw, onderwijs, gezondheidszorg en retail, meldt het ministerie. Daarentegen daalde het aantal banen bij de overheid juist sterk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal ww-aanvragen in VS stijgt minder hard: 1,9 miljoen erbij

Hoge werkloosheid blijft

Toch is het aantal werklozen nog altijd hoog in de VS. In totaal zitten 21 miljoen Amerikanen zonder baan, maar liefst 15,2 miljoen meer dan in februari. Veel bedrijven sloten noodgedwongen hun deuren door het coronavirus en zo raakten mensen per direct hun baan kwijt.

Met name eind maart kreeg de economie klappen en ging het hard met het aantal werkloosheidsaanvragen en steeg de werkloosheid naar niveaus die voor het laatst gehaald werd tijdens de Grote Depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw.

President Donald Trump is blij met het laatste banenrapport en schroomt niet om met de eer te strijken. "Een groots banenrapport. Goed gedaan, president Trump (geintje, maar het is wel waar)!", schrijft hij op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore