Ga naar de inhoud
Economie

'Overheid overweegt staatssteun om HEMA te redden'

Hema is door de vorige eigenaar volgestopt met schulden. Beeld © Getty

De Nederlandse overheid praat mee over een reddingsplan voor de HEMA. Het zou onder meer gaan om financiële steun in de vorm van garanties op leningen.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) op basis van gesprekken met ingewijden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zou een paar weken geleden zakenbank Lazard hebben ingehuurd om te bekijken welke rol het kan spelen.

De overheid zou de situatie rond HEMA scherp in de gaten houden, omdat het met 9500 werknemers in Nederland een grote werkgever is. Ook de leefbaarheid van binnensteden zou een rol spelen.

Gesprekken over problemen

Het ministerie van Economische Zaken wil geen commentaar geven op het bericht van het FD.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten ‘continu in gesprek’ te zijn met  met bedrijven en sectoren over problemen die spelen. Dat gebeurde ook al voor de coronacrisis. 

“Vanwege de bedrijfsvertrouwelijkheid doen we zoals gebruikelijk geen mededelingen over individuele bedrijven”, aldus de woordvoerder. 

Wie
Zie ook:
Wie zijn de schuldeisers die Hema van Boekhoorn willen afpakken?

Hoge schulden

HEMA draait al jaren niet fantastisch, dat komt door de rente die over de hoge schuld moet worden betaald. HEMA was jarenlang in handen van het Britse private equitybedrijf Lion Capital, dat het bedrijf overlaadde met schulden.

Eind 2018 werd HEMA gekocht door Marcel Boekhoorn. Hij beloofde de schulden terug te brengen, maar dat is nog niet gebeurd. Vorig jaar november waarschuwden analisten van het Britse Everest Research dat HEMA failliet dreigt te gaan als de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn er niet genoeg geld in stopt of als de bakkerijen niet genoeg opbrengen.

Problemen

Ceo Tjeerd Jegen zei in maart tegen verhuurders van panden dat hij vreesde voor het voortbestaan van HEMA, tenzij verhuurders en leveranciers zouden delen in de pijn.

Vorige week meldde het FD dat schuldeisers van Hema willen overnemen van de huidige eigenaar Marcel Boekhoorn. In ruil zouden ze bereid zijn een streep te zetten door 300 miljoen euro aan schulden.

Ik vind niet dat HEMA een voorrangspositie moet krijgen ten opzichte van andere retailers, dat is geen gelijk speelveld. Dat knaagt een beetje, zegt retaildeskundige Hans van Tellingen over het bericht over mogelijke steun voor HEMA.